Korištenje sustava

Potpisan sporazum o zajedničkoj radio vezi 10 policijskih agencija u BiH

U Direkciji potpisan Sporazum o korištenju sustava radio veze između policijskih agencija u BiH
Vijesti / Flash | 13. 12. 2018. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH održan je sastanak predstavnika agencija za provođenje zakona, povodom potpisivanja Sporazuma o korištenju sustava radio veze između policijskih agencija u BiH. Pored predstavnika Direkcije sastanku su nazočili i predstavnici 10 agencija za provođenje zakona u BiH.

U proteklom periodu Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je u suradnji s predstavnicima svih policijskih agencija inicirala određene aktivnosti kroz zajedničke sastanke i usuglašavanje teksta Sporazuma o korištenju sustava radio veze između policijskih agencija u BiH, koji je danas potpisan.

Sporazum o korištenju sustava radio veze između policijskih agencija u BiH uređuje isključivo tehničke aspekte komunikacije putem sistema radio veze između policijskih agencija u BiH, istim se ne definiraju bilo kakvi drugi pojmovi niti pitanje nadležnosti, priopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Putem radio sustava, između operativnih centara policijskih agencija u BiH, prenose se sve informacije ranog upozoravanja i obavještavanja, informacije koje mogu poslužiti operativno taktičkom radu, a zbog brzine i hitnosti nisu pogodne za prijenos standardnim načinima komuniciranja, a naročito u situacijama kada su narušeni redovni načini komuniciranja.

Svi korisnici sustava radio veze će moći ostvarivati komunikaciju ne samo s Operativnim centrom Direkcije, već i direktnu horizontalnu komunikaciju između sebe u ostvarivanju svojih nadležnosti.

Sustav radio veze je digitalni sustav s visokim nivoom enkripcije, cjelokupna komunikacija se snima 24/7, čime se osigurava efikasnost u postupanju uz poštovanje načela zakonitosti i blagovremenosti. Ovaj sustav radio veze će u velikom mjeri doprinijeti unapređenju suradnje i komunikacije između policijskih agencija u BiH a isto tako i očuvanju bezvrijednog okruženja za sve građane Bosne i Hercegovine.

Sporazum je potpisalo 10 policijskih agencija u BiH, dok četiri agencije koje su ranije dale suglasnost danas nisu pristupile uz mogućnost da to urade do implementacije samog sporazuma što je predviđeno od 01.02.2019. godine.

Agencijama koje nisu dale suglasnost da budu dio ovog Sistema, Ministarstvu unutarnjih oslova Republike Srpske i Policiji Brčko distrikta, Sporazum omogućava da u bilo kom momentu se mogu pridružiti i biti dio ovog sistema zajedno sa svim policijskim agencijama u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close