EUROPOL

BiH se pridružuje skupini od 700 policijskih agencija iz 40 država

Vijesti / Flash | 16. 05. 2017. u 10:54 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina uskoro će izabrati časnika za vezu u Uredu europske policije (EUROPOL), a uvjeti za to su ispunjeni nakon što su danas ministri i šefovi policije državne razine, entiteta i županija potpisali Sporazum o upućivanju časnika za vezu u EUROPOL-u.

Sporazum su potpisali državni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara, ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač te županijski ministri unutarnjih poslova i šefovi policija na svim razinama.

Mektić je kazao da je tom koraku prethodilo nekoliko aktivnosti u suradnji s EUROPOL-om.

Istaknuo je da Sporazum o upućivanju časnika za vezu određuje način na koji će BiH unutar zajednice policijskih službi birati i uputiti časnika u EUROPOL. Rekao je da će proces izbora krenuti uskoro.

''Vrlo brzo ćemo biti u situaciji birati časnika kojeg ćemo poslati u sjedište, u Haag, tamo je sve spremno za njegov prijem. EUROPOL će biti snažan alat u rukama policijskih agencija u svakom segmentu sigurnosti, imat ćemo veliku koristi od njega'', rekao je Mektić te dodao da je i EUROPOL izrazio želju da ima časnika u BiH.

Izrazio je zadovoljstvo što BiH postaje sastavni dio europskih policijskih snaga te naglasio da se radi o velikom iskoraku u vezi s integracijom u Europsku uniju.

Ministar sigurnosti BiH naveo je da u okviru EUROPOL-a djeluje poseban centar za borbu protiv terorizma u sklopu kojeg će i BiH moći razmjenjivati informacije s europskim policijama.

Federalni ministar Čampara je naglasio da se tim činom BiH pridružuje skupini od 700 policijskih agencija iz 40 država koje surađuju s EUROPOL-om.

''Siguran sam da će naše iskustvo korisiti EUROPOL-u, ali i da ćemo iskoristiti sve kapacitete da bismo poboljšali sigurnosni sektor i građanima omogućili sigurno okruženje'', kazao je Čampara.

Naglasio je da će efikasnija borba protiv organiziranog kriminala, terorizma, trgovine ljudi, korupcije te gospodarskog kriminala biti neke od prednosti koje će BiH imati od suradnje s EUROPOL-om.

Ministar unutarnjih poslova iz RS-a Dragan Lukač izrazio je zadovoljstvo zbog buduće suradnje s EUROPOLO-om, naglašavajući da će time suradnja s europskim policijskim snagama biti znatno unaprijeđena.

Kopirati
Drag cursor here to close