FBiH

Potpisan sporazum o jačanju finansijskih istraga i zapljeni imovine

Sudski procesi koji zahtijevaju kompleksne financijske istrage traju po šest ili sedam godina.
Vijesti / Flash | 30. 08. 2022. u 17:28 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog dugih sudskih procesa, u kojima osumnjičeni prebacuju vlasništvo nad imovinom, gube se milijunski iznosi, rečeno je na konferenciji za novinare u Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom tokom koje je predstavljen sporazum o jačanju financijskih istraga i zapljeni imovine.

Sudski procesi koji zahtijevaju kompleksne financijske istrage traju po šest ili sedam godina, a do donošenja pravosnažne sudske odluke i oduzimanja nezakonito stečene imovine većina osumnjičenih proda imovinu ili prebaci vlasništvo na druge osobe, čime se gube milijunski iznosi, kazano je tokom konferencije za novinare u Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

Na konferenciji je predstavljen Sporazum o realizaciji Akcijskog plana za izgradnju operativnih kapaciteta za provođenje financijskih istraga i zapljene imovine između Agencije i Ureda Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNDOC).

Direktor Agencije Vinko Jakić rekao je kako je već uz podršku UNDOC-a održano nekoliko radionica sa tužilaštvima, sudovima i policijskim agencijama o oduzimanju nelegalno stečene imovine. Podrška UNODC-a u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije najbitniji je segment Sporazuma, kazao je on.

''Moramo imati obučene ljude u policiji, tužilaštvima i sudovima, kako bismo se odlučno suprotstavili korupciji. Oduzimanje nezakonito stečene imovine je najbolja sankcija, najbolja prevencija da se kriminal ne isplati. Sve one zakonske kazne koje se izriču, da li u vremenskom trajanju od godinu, dvije, tri ili deset, imale su malo efekta bez oduzimanja imovinske koristi'', rekao je Jakić.

Constantine Palicarsky, regionalni savjetnik iz UNODC-a, kazao je kako Ured trenutno pruža podršku u jačanju kapaciteta domaćih institucija.

''Tehnička podrška koju ćemo pružati Agenciji može podrazumijevati svaki vid podrške u postupku oduzimanja nelegalno stečene imovine'', rekao je on.

Jakić je objasnio da naplata novca u budžet Federacije iz sporazuma o priznanju krivice koje osumnjičeni postižu sa tužilaštvima ide sporo i da je za izvršenje zaduženo Pravobranilaštvo Federacije. On je kazao da će Agencija – kako ne bi došlo do nestanka imovine – tražiti uvrštavanje mjera osiguranja prema osumnjičenima u izmjene i dopune Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine Federacije.

''Zakon će omogućiti efikasniju borbu protiv korupcije na način da ćemo imati malo bolje alate u rukama tužilaca da hrabrije idu u mjere osiguranja'', rekao je Jakić.

On je dodao kako se u dosadašnjem radu došlo to trajno oduzete imovine u vrijednosti od 25 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close