Za 2024. godinu

Potpisan Plan bilateralne vojne suradnje sa SAD-om

Sjedinjene Američke Države strateški partner su broj jedan za Bosnu i Hercegovinu te da to povrđuje i ovaj plan aktivnosti za narednu godinu.
Vijesti / Flash | 21. 12. 2023. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadir Eric Adams, potpisali su u četvrtak 21. prosinca 2023. godine Plan bilateralne vojne suradnje između Ministarstva obrane BiH i Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država za 2024. godinu.

Planom je obuhvaćeno 95 zajedničkih aktivnosti u BiH i SAD-u, za koje je pomoćnik ministra Šajinović naglasio da su pripremljene kako bi se podigla razina osposobljenosti i kapaciteti Oružanih snaga BiH te dalje povećao stupanj interoperabilnosti i kompatibilnosti OS BiH sa snagama partnerskih zemalja i NATO savezom. On je istaknuo da su Sjedinjene Američke Države strateški partner broj jedan za Bosnu i Hercegovinu te da to povrđuje i ovaj plan aktivnosti za narednu godinu.

Brigadir Adams je konstatirao da je međusobna suradnja svake godine sve jača, a odnosi oružanih snaga BiH i SAD-a sve bliži, što posebno pokazao i nedavni službeni posjet zapovjednika Europskog zapovjedništva Oružanih snaga SAD generala Christophera Cavolija Sarajevu. Adams je osobito istaknuo da je sve više američkih vojnih postrojbi koje izražavaju želju vježbati i provoditi aktivnosti s Oružanim snagama BiH.

Istom prigodom, Šajinović je službeno potpisao i odvojeni Tehnički sporazum između MO BiH i Zapovjedništva Kopnene vojske SAD za Europu i Afriku (USAREUR-AF), o potpori zemlje domaćina za vojnu obuku i vježbe na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close