Ljubuški

Postrojba za posebne namjene ”Ludvig Pavlović” proslavila 30. obljetnicu osnutka

Vijesti / Flash | 06. 06. 2022. u 15:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postrojba za posebne namjene ”Ludvig Pavlović” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) proslavila je 30. godišnjicu osnutka, a na svečanosti održanoj u ponedjeljak u Ljubuškom prisustvovalo je više stotina bivših pripadnika ove postrojbe. 

Video: Postrojba za posebne namjene ”Ludvig Pavlović” proslavila 30. obljetnicu osnutka

''Postrojba "Ludvig Pavlović" nastala je od Prve dragovoljačke pukovnije „Kralj Tomislav”, koju je vodio Mate Šarlija Daidža. Nakon toga postrojbu je osnovao 6. lipnja 1992. Božan Šimović, a nazvana je po Ludvigu Pavloviću, heroju iz Ljubuškog'', kazao je predsjednik Udruge pripadnika postrojbe HVO ”PPN Ludvig Pavlović” Davor Đugum.

Od osnutka pa do kraja ratnih dejstava 1995. godine kroz postrojbu ”Ludvig Pavlović” prošlo je između 650 i 700 ljudi.

''Nažalost, u svim tim bitkama izgubili smo 26 pripadnika, među njima i zapovjednika Božana Šimovića, koji je poginuo na Dubravskoj visoravni na Rotimlji, te Antu Primorca, koji je život izgubio na Kupresu. Nakon njih dvojice postrojbom je zapovijedao general Dragan Ćurčić, koji je preminuo prije dvije godine'', rekao je Đugum.

Kako bi se sačuvalo sjećanje na Postrojbu za posebne namjene ”Ludvig Pavlović” osnovana je istoimena udruga čija je zadaća od zaborava zaštiti njezinu povijesnu ulogu i imena onih koji su živote položili na oltar domovine.

''Mi smo, inače, bili mlada postrojba, svih 26 poginulih su bili mladići. Ja sam s 18 godina pristupio postrojbi, većina nas je bila na početku rata u Hrvatskoj, a kada je počeo rat u Hercegovini vratili smo se braniti svoje domove'', istaknuo je Đugum.

Govoreći o položaju razvojačenih branitelja iz postrojbe ”Ludvig Pavlović”, istaknuo je kako se i dan danas susreću s administrativnim zaprekama.

''Mi smo naš status dobrim dijelom riješili kroz institucije Republike Hrvatske, međutim, ovdje u BiH se uvijek susrećemo s nekim problemima. Čovjek koji je ranjen odvede se na komisiju na kojoj se obara. To je jedna loša poruka za nas. Teško je, ali kao udruga nastojimo pomoći i uvijek smo na raspolaganju'', izjavio je Đugum.

Kopirati
Drag cursor here to close