Odlukom Stožera

Postavljeni punktovi oko Mostara, policija će kontrolirati izlaske iz grada

Brojne zamjerke i nejasnoće iznosili su radnici i poslodavci koji, kako su rekli, nisu stigli osigurati neophodne propusnice
Vijesti / Flash | 09. 04. 2020. u 23:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naredba koju je u četvrtak na izvanrednoj sjednici donio Županijski stožer civilne zaštite o zabrani kretanja građana na području Hercegovačko-neretvanske županije, izvan mjesta prebivališta, s ciljem ograničavanja kretanja između općina i gradova unutar HNŽ-a, izazvala je brojne reakcije i konfuziju.

Pogotovo, brojne zamjerke i nejasnoće iznosili su radnici i poslodavci koji, kako su rekli, nisu stigli osigurati neophodne propusnice, s obzirom na to da je naredba izdata u poslijepodnevnim satima, a stupa na snagu ujutro u pet sati, piše Dnevni avaz.

Foto: Avaz.ba / Dokument PU Mostar

Međutim, ova naredba je večeras dobila potpuno novu dimenziju nakon što smo iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, odnosno, Policijske uprave Mostar dobili dokument u kojem stoji:

''U skladu sa naredbom Stožera civilne zaštite HNŽ-a, koja se odnosi na zabranu kretanja građana na području HNŽ-a izvan mjesta prebivališta, s ciljem ograničenja civilnog prometa između općina/gradova unutar HNŽ-a, organizacijske jedinice PU Mostar postavit će kontrolne točke.

Tako će prema ovom dokumentu kontrolne točke biti postavljene na putu prema Nevesinju, Stocu, Domanovićima, Čapljini i Čitluku na raskrižju Žitomislići, na putu prema Jablanici, Zijemljima, Čitluku, Širokom Brijegu. Također, kontrolne točke će biti postavljene prema Čapljini iz pravca Čitluka, na putu prema Ljubuškom i na putu prema Širokom Brijegu iz pravca Čitluka.

''Nalaže se rukovoditeljima organizacijskih jedinica PU Mostar i policijskim službenicima koji budu raspoređeni na kontrolne točke da postupaju u skladu s naredbom Stožera civilne zaštite'', stoji u dokumentu, piše Dnevni avaz.

Zapovijed se odnosi samo na građane kojima je mjesto prebivališta u HNŽ-u

Na pitanje odnosi li se zapovijed o zabrani kretanja i na građane iz ostatka BiH (primjerice na one iz ZHŽ) glasnogovornik Vlade HNŽ Pero Pavlović je istaknuo kako se zapovijed odnosi samo na građane kojima je mjesto prebivališta u HNŽ-u.

''Građanima iz drugih županija nije uskraćeno pravo ulaska u HNZ i prolaska kroz ovu županiju. Smisao ove zapovijedi je poruka da se svi na određen način osvijestimo koliko je bitno zaustaviti kretanje radi širenja koronavirusa. Mi nemamo zakonsko uporište zabraniti ljudima ulazak u našu županiju", istaknuo je Pavlović.

Kopirati
Drag cursor here to close