Medijska kampanja u Federaciji

Porazni podaci o stradanju pješaka: Pravila ne poštuju ni vozači ni pješaci

U FBiH su odlučili da s partnerima pokrenu kampanju o pravilnom ponašanju u prometu koje može spasiti živote.
Vijesti / Flash | 26. 10. 2022. u 14:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stradala 1.022 pješaka u prvoj polovici godine

Istaknuo je da su nedavna istraživanja pokazala da pravila ne poštuju ni vozači ni pješaci, te je uputio apel da svi, a posebno mediji, više rade na podizanju svijesti o tom problemu. 

Tijekom prošle i u prvoj polovici ove godine na području Federacije Bosne i Hercegovine u prometu su stradala 1.022 pješaka, među kojima 33 osobe sa smrtnim ishodom, 291 s težim i 698 pješaka s lakšim ozljedama, podaci su kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova u FBiH 

Koordinatorica za trening i edukaciju BIHAMK-a Silma Muminović navela je da su sudionici kampanje zajednički izradili letak u kojem su predstavljene najveće opasnosti za pješake kao što je korištenje mobitela, vidljivost pješaka, kontakt s vozačima, te pravilno kretanje cestom i pješačkim prelazima.

Učestalije kampanje

Izrazila je nadu da će kampanja imati pozitivne rezultate koje će potvrditi buduća istraživanja.

Slobodan Pinjuh iz Auto moto saveza u BiH naveo je da je frapiran podacima koliko vozači ali ni pješaci ne poštuju propise, zbog čega je posebno važno da slične kampanje budu što učestalije. 

Reuf Boračić, voditelj odjeljenja sigurnosti prometa u JP Ceste Federacije, kazao je kako je suradnja između spomenutih institucija veoma dobra, no ono što nedostaje svakako su strategije i akcijski planovi na razini države i entiteta.

“Nemamo sistemski koordinirano djelovanje. Problem s bezobraznim pojedincima koji svjesno krše propise, koji ispred škole parkiraju na obilježenom pješačkom prelazu su najveći naš izazov, s obzirom da nemamo dovoljno policajaca koji bi te sve ljude sklonili”, rekao je Boračić, dodajući kako su proveli niz aktivnosti u kontekstu boljeg osvjetljenja prometnica i vidljivosti pješačkih prelaza.

Kampanja će biti realizirana u saradnji s auto-moto klubovima, Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, kantonalnim MUP-ovima, kantonalnim direkcijama za ceste, osiguravajućim društvima i medijima.

Kopirati
Drag cursor here to close