Ministar šuti

Policija tvrdi: Uradili smo sve da spriječimo nerede

Marić je odbacio sve sumnje da su policajci napravili propust jer nisu na vrijeme, iako su tu bili prisutni, spriječili eskalaciju sukoba.
Vijesti / Flash | 15. 11. 2021. u 11:25 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Policajci su poduzeli sve mjere i radnje kada su prosudili situaciju. Pozvali su sistemom veze, što je uhodana policijska praksa, u ispomoć interventnu grupu Jedinice za posebnu namjeru i tada su stavili javni red i mir pod nazor'', kazao je za Bljesak.info Ljudevit Marić, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko neretvanske županije.

Odbacio je sve sumnje da su policajci napravili propust jer nisu na vrijeme, iako su tu bili prisutni, spriječili eskalaciju sukoba. Iako su građani ogorčeni reakcijom policije, Marić tvrdi da je policija postupila sukladno svojim ovlastima predviđenim Zakonom o policijskim službenicima i Zakonom o unutarnjim poslovima.

Dodao je da će, ukoliko budu prijavljeni neki propusti policije, oni postupiti sukladno propisima koji postoje unutar uprave policije.

Sandi Dizdarević, kriminalistički psiholog komentirajući za medije subotnje nerede kazao je kako je nezamislivo da naši krim-obavještajni inspektori ne raspolažu informacijama o potencijalnim huliganskim sukobima u Gradu Mostaru.

"Ovo je znak da na cesti postoji anarhija, što se tiče huliganskih skupina, jer je nedvojbeno primjena nasilja u javnom prostoru i to, što se kaže, u po bijela dana. S druge strane, imamo potpuno desetkovan, dezorganiziran i anemičan sustav djelovanja policije, što je posebno zabrinjavajuće kada su u pitanju huliganski događaji", kazao je Dizdarević.

Inače, mostarska policija do sada je na razgovor privela više od 20 osoba za koje se sumnja da su sudjelovali u subotnjim navijačkim neredima u Mostaru.

''Trenutno smo u fazi kriminalističko operativne istrage. Pozivamo sve sudionike incidenta i utvrđujemo njihov identitet. Pri kraju kriminalističke operativne istrage izvješće će biti podneseno nadležnom tužiteljstvu, s kojima smo u kontaktu od početka ovog slučaja'', kazao je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko neretvanske županije.

Obračun više desetaka osoba dogodio se u subotu u popodnevnim satima kod nekadašnjeg mostarskog Hotela Ero. Prema neslužbenim informacijama, do incidenta je došlo zbog ocrtavanja navijačkih grafita u tom dijelu grada.

Mostarska policija pucala je u zrak kako bi rastjerala sukobljene huligane, a tijekom nereda ozlijeđena su i dvojica policajaca kojima je pomoć ukazana u SKB Mostar.

Devetnaestogodišnji E.P.(2002) koji je u navijačkim neredima teško ozlijeđen i dalje je životno ugrožen.

''Radi se o teškim tjelesnim ozljedama koje su opasne po život. Hospitaliziran je na Odsjeku za neurokiruršku anesteziju s jedinicom intenzivnog liječenja'', rečeno je za Bljesak.info iz SKB Mostar.

Naime, mladić je nakon ukazane liječnike pomoći u kantonalnoj bolnici Dr. Safet Mujić hitno prevezen u SKB Mostar gdje je ustanovljeno da je zadobilo teške tjelesne ozljede opasne za život. U SKB-u Mostar bio je podvrgnut hitnoj operaciji glave.

Iako je, odmah nakon nereda, najavio da će se u nedjelju službeno očitovati o ovim događajima, ministar unutarnjih poslova HNŽ Slađan Bevanda još to nije učinio.

Kopirati
Drag cursor here to close