Mirno okupljanje

Policija neće rastjerati rudare; ostaju na ulici do ispunjenja uvjeta

Jedan od rudara poručio je kako nitko ne smije narušiti ranije donesenu odluku, a to je da neće otići ispred zgrade Vlade FBiH dok im se ne ispune zahtjevi.
Vijesti / Flash | 23. 11. 2021. u 19:14 Bljesak.info
Prosvjed rudara ispred zgrade Vlade Federacije BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki broj rudara i dalje se nalazi ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine tražeći ispunjenje njihovih zahtjeva, a kako je potvrđeno za N1 iz Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, prosvjedi će biti osiguravani sve dok su mirni, bez obzira na to što im je dozvoljeno da na skupu budu do 18:00 sati.

Naime, Zoran Čegar, načelnik uniformirane policije FUP-a ranije je za N1 kazao da rudari imaju odobrenje do 18 sati da se mirno raziđu, a da je onda sve u rukama Kantona Sarajevo koji treba preuzeti odgovornost i raščistiti prometnicu koja je blokirana.

Rudari su poručili da se neće razići sve dok im zahtjevi ne budu zadovoljeni. Oni traže uvezani radni staž, kontrolu kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju Sporazuma iz maja ove godine, potpuno poštivanje Kolektivnog ugovora, zatim zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede Admira Andelije i svih direktora koji su pustili ove Pravilnike i utvrđivanje minimalne plaće u iznosu od 1.000 KM.

Jedan od rudara poručio je kako nitko ne smije narušiti ranije donesenu odluku, a to je da neće otići ispred zgrade Vlade FBiH dok im se ne ispune zahtjevi.

Oni na ovom mjestu prosvjeduju danas od 11:00 sati.

Poručili su da žele ostati i sačuvati dostojanstvo današnjeg skupa.

Kopirati
Drag cursor here to close