Lipa

Policija evakuira migrante iz Bihaća

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić potvrdio je kako je ovo tek početak akcije koja će se nastaviti i u narednim danima.
Vijesti / Flash | 18. 05. 2021. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradske vlasti Bihaća naložile su u utorak lokalnoj policiji da sve ilegalne migrante koji se tamo nalaze izmjeste i prebace u kamp u selu Lipa udaljenom dvadesetak kilometara.

Lokalni su mediji izvijestili kako je najmanje 250 migranata koji su boravili u devastiranoj zgradi nekadašnjeg doma umirovljenika pod policijskom pratnjom već u jutarnjim satima evakuirano i prevezeno u kamp koji je predviđen za njihov trajniji smještaj.

Odmah nakon toga komunalne ekipe i pripadnici civilne zaštite započeli su s čišćenjem tog objekta kojega će zaštititi fizičkim zaprekama kako se ubuduće u njega ne bi moglo ulaziti.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić potvrdio je kako je ovo tek početak akcije koja će se nastaviti i u narednim danima.

Još nekoliko lokacija...

"Postoji još nekoliko lokacija u gradu na kojima borave migranti. To je, prije svega zgrada bivše tvornice 'Krajinametal' koju ćemo također u narednim danima isprazniti, očistiti i zapečatiti. Ima i dosta napuštenih kuća u gradu koje koriste migranti, i to će biti obuhvaćeno ovom akcijom. U kampu Lipa ima dovoljno mjesta za sve", kazao je Fazlić.

Po odluci gradskih vlasti Bihaća još prošle godine zatvorena su dva prihvatna centra za ilegalne migrante koji su se nalazili u samom gradu te su oni premješteni u selo Lipa iako tada tamo nije bilo uvjeta za boravak u zimskom razdoblju.

Nakon toga je uz potporu EU počelo opremanje ovog kampa kontejnerima te nužnom infrastrukturom uz plan da se tamo osiguraju uvjeti za trajniji boravak do tisuću i pol migranata.

Pandemija i zima

Pandemija koronavirusa i zima privremeno su zaustavili priliv ilegalnih migranata koji preko BiH pokušavaju doći do Hrvatske i drugih država EU no s prvim proljetnim danima ponovo su oživjele rute kojima su oni ranije pristizali.

Ranije ovog mjeseca policija je otkrila skupinu u kojoj je bilo 60 migranata iz Afganistana, uključujući i djecu a oni su do istočne Bosne dospjeli prešice iz pravca Albanije i Crne Gore.

Ti su migranti sada smješteni u jedna od dva prihvatna centra u okolici Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close