Untold Killing

Pokrenut prvi serijski podcast na engleskom jeziku o genocidu u BiH

"Untold Killing" pokušava ispričati priču o genocidu te o ulozi međunarodne zajednice u njemu. U osnovi podcasta je informiranje o genocidu, ali to je i jedan od načina odavanja počasti žrtvama i preživjelima.
Vijesti / Flash | 23. 10. 2020. u 18:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Untold Killing", prvi serijski podcast na engleskom jeziku o genocidu počinjenom u Srebrenici, pokrenula je britanska dobrotvorna organizacija ''Remembering Srebrenica UK'' u partnerstvu s ''Message Heard''.

Podcast će tijekom šest epizoda istraživati narativ o onome što se dogodilo tijekom srpnja 1995. godine, kada je u Srebrenici ubijeno više od 8.000 Bošnjaka. Serija podcasta pokriva višemjesečna detaljna istraživanja, produkciju i intervjue, kako u Velikoj Britaniji, tako i u Bosni gdje se dogodilo to brutalno zlodjelo. Preživjeli iz genocida u Srebrenici, akademici, stručnjaci i pojedinci Međunarodnog Kaznenog Suda za Bivšu Jugoslaviju (ICTY) daju svoj glas i stručnost podcastu.

''Bolno je, krajnje bolno, prisjećati se tih dana 1995. godine, ali moram to učiniti, ne samo zbog svojih najmilijih i sebe, već zbog budućih generacija koje moraju naučiti iz onoga što nam se dogodilo u Srebrenici i utrti put prevenciji genocida'' - izjavila je Kadefa Rizvanović koja je preživjela genocid u Srebrenici a izgubila supruga i brojne članove obitelji.

Mnogi preživjeli i dalje se trude da ispričaju svoju priču, a mnogi još traže ostatke najmilijih kako bi ih napokon sahranili u miru. Svake godine 11. srpnja, u Memorijalnom Centru Srebrenica-Potočari obavlja se masovna dženaza posmttnih ostataka nađenih u masovnim grobnicama.

"Untold Killing" pokušava ispričati priču o genocidu te o ulozi međunarodne zajednice u njemu. U osnovi podcasta je informiranje o genocidu, ali to je i jedan od načina odavanja počasti žrtvama i preživjelima.

Jake Warren, producent iz ''Message Hearda'', kaže da je "podcast savršen balans između vozila za pripovijedanje priča i obrazovanja za što širu publiku."

''Message Heard'' i ''Remembering Srebrenica UK“ su ušli u partnerstvo da proizvode „Untold Killing“ kako bi otkrili istinu široj publici na jedinstven način. Podcastovi nude prepoznatljivo sredstvo za čuvanje istine u svoj njenoj brutalnosti, ali još više, podcast "Untold Killing" omogućit će slušateljima da razmisle o zvjerstvu koje se dogodilo prije samo 25 godina i pridruže se borbi protiv negiranja genocida.

''Nadam se da će slušajući ovaj podcast, ljudi, posebno mladi, naučiti što se dogodilo u Srebrenici i steći veće razumijevanje pitanja koja će im omogućiti da se suoče sa mržnjom i netolerancijom čak i u svojim vlastitim zajednicama'' - kaže presjednik Remembering Srebrenica UK Waqar Azmi.

Najava podcasta ''Untold Killing'' objavljena je 11. srpnja, na dan obljetnice genocida.

Prva epizoda sadrži svjedočenja preživjele Kadefe Rizanović, zajedno s Emirom Suljagićem, ravnateljem Memorijalnog Centra Srebrenica-Potočari u Bosni, kao i ostalih sudionika. Podcast će biti dostupan za preuzimanje i pretplatu na Spotify, Apple Podcasts, Google podcast i druge platforme, uključujući Message Heard.

Smatra se da je genocid u Srebrenici dio šire kampanje etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti koja se dogodila tijekom rata u BiH između 1992. i 1996. godine. Za mnoge akademike i stručnjake Srebrenica se smatra završnom točkom genocidne kampanje etničkog čišćenja, koju su počinile srpske snage, međutim stravični akti počinjeni u Srebrenici i dalje su jedini koje je ICTY pravno presudio kao genocid.

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik Armije Republike Srpske, osuđen je 22. studenog 2017. godine za razne zločine protiv čovječnosti uključujući genocid zbog svoje uloge u događajima koji su se dogodili u Srebrenici.

U srpnju ove godine obilježeno je 25 godina od ovog genocida koji se često naziva najgorim zvjerstvom na europskom tlu od holokausta.

Kopirati
Drag cursor here to close