TAIEX projekt

Hartmann: Pokazna vježba u Blagaju je fokus na stvarni život

''Mi smo zajedno sa spasiocima gorskih službi spašavanja sudjelovali u spašavanju s nepristupačnih terena, a svemu tome su nas naučile kolege iz Austrije i Francuske. Radili smo na tehnikama spašavanja, instruktori se nisu štedjeli''
Vijesti / Flash | 22. 10. 2021. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokazna vježba pripadnika službi spašavanja u okviru TAIEX projekta "Jačanje kapaciteta gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini" održana je u petak, 22. listopada na području Eko centra "Blagaj" u Blagaju.

''Ovaj projekt u BiH je od velikog značaja za mene, jer trenutno odudara od onoga što trenutačno slušamo u medijima u BiH, a to se tiče načela državnog ustrojstva, podjela države i etničkih pitanja. Ovo što smo danas vidjeli na obuci je fokusiranje na stvarni život, na uslugu koju država treba pružiti svojim građanima. Zato građani ove države trebaju biti svjesni i obaviješteni o stručnosti koja postoji u ovoj zemlji, kao i o tome tko su pravi prijatelji ove zemlje'', kazala je veleposlanica Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

Foto: Bljesak.info / Pokazna vježba pripadnika gorskih službi spašavanja u Eko centru u Blagaju

Dodala je i kako će Austrija i Francuska  nastaviti pružati podršku BiH i njenim građanima.

Inače, projekt za koji je apliciralo Minisstarstvo sigurnosti BiH - financira Europska unija, a provode eksperti Republike Austrije i Republike Francuske.

Cilj je jačanje kapaciteta gorskih službi spašavanja i pripremljenosti za pronalazak i spašavanje ljudi na nepristupačnom terenu.

Foto: Bljesak.info / Pokazna vježba pripadnika gorskih službi spašavanja u Eko centru u Blagaju

''Ovoj obuci je prethodila nabavka vrijedne opreme, koju je donirala Francuska zajedno s policijom Ministarstva unutarnjih poslova Austrije. Instruktori Žandarmerije Francuske su izvršili obuku naših spasilaca, prenijeli im specijalistička znanja i vještine. Oni su te vještine usvojili i vjerujem da će biti od velike koristi. Ali ovime se program ne završava, nego slijedi studijska posjeta spasilaca Austriji i Francuskoj'', kazao je Samir Huseinbašić, šef Odsjeka za strukturu i obuku u Ministarstvu sigurnosti BiH.

U projektu sudjeluju i sudionici policijskih agencija u BiH, pa i Državne agencije za istrage i zaštitu.

SIPA je u ovoj obuci sudjelovala s dva svoja pripadnika.

Foto: Bljesak.info / Pokazna vježba pripadnika gorskih službi spašavanja u Eko centru u Blagaju

''Mi smo zajedno sa spasiocima gorskih službi spašavanja sudjelovali u spašavanju s nepristupačnih terena, a svemu tome su nas naučile kolege iz Austrije i Francuske. Radili smo na tehnikama spašavanja, instruktori se nisu štedjeli i uspjeli smo savladati nepristupačne terene'', kazao je pripadnik SIPA-a.

Na ceremoniji uz polaznike obuke, prisustvovali su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i agencija u okviru Ministarstva, veleposlanica Francuske Chaterine Toudic, veleposlanica Austrije u BiH Ulrike Hartmann, šef Kooperacija pri Izaslanstvu Europske unije Stefano Ellero, predstavnici EUFOR-a, Federalne uprave civilne zaštite FBiH i Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Foto: Bljesak.info / Pokazna vježba pripadnika gorskih službi spašavanja u Eko centru u Blagaju

TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange) je instrument Europske komisije za pružanje tehničke pomoći i razmjenu informacija javnoj upravi državama u procesu pristupanja Europskoj uniji kao i novim državama članicama, u području usklađivanja sa zakonodavstvom EU i njegovom provedbom. 

Kopirati
Drag cursor here to close