Potraga i spašavanje

Pokaznom vježbom na Rujištu završen NICS Mostar 2021

Terenska vježba za korištenje NICS sustava ''NICS Mostar 2021” uspješno je završena pokaznom vježbom održanom danas na Rujištu.
Vijesti / Flash | 29. 09. 2021. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Terenska vježba za korištenje NICS sustava ''NICS Mostar 2021” nakon trodnevnih aktivnosti na lokacijama Rujišta, Brkanovog brda i Planinice u okolini Mostara te Zijemlja u općini Istočni Mostar uspješno je završena pokaznom vježbom održanom danas na Rujištu.

Na vježbi su sudjelovala 22 spasilačka tima sa 185 pripadnika službi zaštite i spašavanja, 28 vozila i četiri helikoptera, koji su testirali korištenje NICS softvera i razmjenu informacija uz pomoć modernih tehnologija u slučaju prirodne ili druge nesreće.

Na vježbi su sudjelovali pripadnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS-a, Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, te predstavnici Društva crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine i drugih nevladinih organizacija.

Video: NCIS Mostar 2021
Foto: Bljesak.info / Pokaznom vježbom na Rujištu završen NICS Mostar 2021
Foto: Bljesak.info / Pokaznom vježbom na Rujištu završen NICS Mostar 2021
Foto: Bljesak.info / Pokaznom vježbom na Rujištu završen NICS Mostar 2021
Foto: Bljesak.info / Pokaznom vježbom na Rujištu završen NICS Mostar 2021
Foto: PR / Sudionici vježbe NICS Mostar 2021

Prisutnim medijima obratili su se ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, zapovjednik NATO stožera u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad, veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson, direktor RUCZ Milan Novitović, ministar financija i zapovjednik županijskog stožera CZ HNŽ Adnan Faladžić te šef Odjeljenja za javnu sigurnost BD Bogdan Bratić.

Foto: Bljesak.info / Vatrogasci se ukrcavaju u helikopter UH1 Oružanih snaga BiH

Istaknuto je da su pripadnici službi zaštite i spašavanja svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini pokazali vrhunsku spremnost i osposobljenost da uz visok stupanj koordinacije odgovore na bilo koji sigurnosni izazov.

Ta suradnja je ostvarena u brojnim situacijama u kojima je bilo potrebno zaštititi ljude i imovinu, ali ovaj put to čine uz upotrebu najmodernije tehnologije koja je na raspolaganju svim službama zaštite i spašavanja u BiH - NICS sustava.

Video: Prezentacija sustava NCIS

Ova tehnologija koju je BiH dobila zahvaljujući partnerima iz NATO-a, značajno ubrzava razmjenu podataka i informacija između spasilaca na terenu.

Ministar Cikotić je istakao opredijeljenost za nastavak suradnje i u budućnosti jačanjem kapaciteta i modernizacijom službi zaštite i spašavanja, te da je posebno važno i unaprjeđenje civilno-vojne suradnje s Oružanim snagama BiH.

''To su obaveze koje smo preuzeli usvojenim Programom reformi i opredijeljenošću za jačanje partnerstva za NATO savezom. To podrazumijeva nastavak suradnje svih nivoa vlasti u državi kroz modernizaciju sustava, a također potvrđuje spremnost integracije BiH u međunarodne i regionalne sisteme suradnje, kakav je i NATO NICS sustava. Ali, prije svega, pokazujemo odgovornost prema građanima BiH. Za nas su ljudski životi najbitniji i to će nam biti glavna i jedina vodilja i u budućem radu'', kazao je Cikotić.

Video: I on želi u helikopter :)
Kopirati
Drag cursor here to close