Dokumentirani ''pushbackovi''

Pojavili se novi dokazi kako Hrvatska ilegalno prevozi migrante u BiH

Mediji su zajedno utvrdili da hrvatska policija sustavno protjeruje tražitelje azila kojima je potrebna zaštita u Bosnu i Hercegovinu, a da im ne da priliku da podnesu zahtjev za azilom
Vijesti / Flash | 25. 06. 2021. u 07:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već odavno je bilo indicija, a sad je više medija zajedno dokumentiralo ilegalne ''pushbackove'' migranata na granici Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Za komplicirani projekt istraživanja udružili su se njemački tjedni magazin Der Spiegel, medijska organizacija Lighthouse Reports, švicarski SRF Rundschau, dopisništvo njemačkog ARD-a iz Beča i hrvatske novine Novosti.

Zajedno su utvrdili da hrvatska policija sustavno protjeruje tražitelje azila kojima je potrebna zaštita u Bosnu i Hercegovinu, a da im ne da priliku da podnesu zahtjev za azilom, piše DW.

Istražiteljima je po prvi put uspjelo snimiti takozvane pushbackove. Tu se radi o ilegalnom vraćanju izbjeglica nakon što su već prešli granicu neke zemlje. Za sedam dana suradnici medija su dokumentirali ileglano vraćanje oko 65 tražitelja azila među kojima je bilo i trudnica i male djece, djelomice i invalida. Na snimkama se jasno mogu prepoznati pripadnici hrvatske granične policije, javlja Radio Sarajevo.

Sažetak snimljenog materijala su mediji objavili online. Snimke bi trebale pokazati kako hrvatski policajci vraćaju osobe iz Hrvatske, dakle iz EU-a, u bosanske šume. Migranti, među kojima je bilo i djece, pričali su novinarima među ostalim o tomu da su tučeni. Osim toga u Hrvatskoj su im, kažu, uništene kamere mobilnih telefona kako ne bi mogli snimati događaje.

Protuzakoniti postupci policije

Takozvani pushbackovi u suprotnosti su s hrvatskim, europskim i međunarodnim pravom. O takvim pushbackovima na hrvatskoj granici, dakle vanjskoj granici EU-a, su mediji izvještavali više puta. Na upit njemačkog Spiegela hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova u Zagrebu je priopćilo da se kod tih akcija radilo o legalnom sprječavanju ulaska osoba na granici. Pritom nije nužno utvrditi ''potrebe migranata'', kažu u hrvatskom ministarstvu.

Pritom hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova ignorira činjenicu da su tražitelji azila po vlastitim navodima već bili prodrli duboko na hrvatski teritorij, navodi Spiegel. Zakon EU-a u takvom slučaju zabranjuje protjerivanje preko zelene granice i propisuje osim toga da se takvim osobama na njihov upit omogući podnošenje zahtjeva za azilom.

Zastupnici u Europskom parlamentu koji su vidjeli snimke vide opasnost za vjerodostojnost Europske unije. Europska komisija mora prisiliti Hrvatsku da tražiteljima azila omogući postupak za dodjelu azila, izjavila je nizozemska zastupnica u Europskom parlamentu Tineke Strik.

Hoće li Zagreb napraviti ustupke?

Hrvatska vlada bi mogla imati problema i zbog jednog izvještaja Odbora Vijeća Europe protiv mučenja. Iza kulisa kažu da izvještaj koji je gotov, a koji još nije objavljen, potvrđuje optužbe protiv granične policije. Hrvatska vlada se protivi objavljivanju. Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova to opovrgava.

Mjerodavna povjerenica Europske komisije Ylva Johansson kaže da je u prošlosti dobila puno sličnih izvještaja. Svaki pojedini slučaj mora biti istražen. A predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković je prilikom njezinih posjeta pokazao razumijevanje i obećao da će uspostaviti neovisni mehanizam za promatranje poštivanja ljudskih prava na granici, piše DW.

Kopirati
Drag cursor here to close