Interpol

Raspisana potjernica za migrantima zbog ubojstva u BiH

Kako se u Interpolovoj potjernici navodi, Walid Ferroukhi ima 28 godina, a Ismail Mehali 36, i obojica su državljani Alžira.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 06. 2021. u 16:39 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interpol je raspisao potjernicu za dvojicom migranata za koje se sumnja da su počinili ubojstvo tijekom boravka u Bosni i Hercegovini. Oni su pred Županijskim sudom u Bihaću prethodno oslobođeni zbog nemogućnosti potvrđivanja identiteta, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Kako se u Interpolovoj potjernici navodi, Walid Ferroukhi ima 28 godina, a Ismail Mehali 36, i obojica su državljani Alžira.

BIRN BiH je ranije pisao kako su Ferroukhi i Mehali nepravosnažno oslobođeni optužbi da su u lipnju 2018. godine tijekom fizičkog obračuna u Velikoj Kladuši ubili 24-godišnjeg Marokanca, jer Županijski sud u Bihaću nije mogao utvrditi njihov stvarni identitet.

Nakon ove odluke Tužiteljstvo Unsko-sanskog kantona (USK) se žalilo Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji je djelomično uvažio žalbu Tužiteljstva USK-a i ukinuo prvostupanjski oslobađajuću presudu Županijskog suda u Bihaću, te je predmet vraćen na ponovno suđenje, navodi se u ranijem priopćenju Tužiteljstva USK-a.

''Predmet je vraćen Županijskom sudu u Bihaću kao prvostupanjskom sudu na ponovni postupak, pa je Sud zakazao glavni pretres, na koji nisu pristupili optuženi, niti su ih pripadnici Sudske policije mogli pronaći u bilo kojem migracionom centru ili izvan istih'', naveli su iz Županijskog suda u Bihaću za BIRN BiH, te napomenuli da je to bio razlog za raspisivanje potjernice.

Iz Suda su kazali da su donijeli rješenje o određivanju pritvora u rujnu prošle godine, ali kako se optuženi ''nalaze u bjekstvu, naređeno je izdavanje centralne i međunarodne potjernice''.

Irena Marjanović-Čavkić, glasnogovornica Tužiteljstva USK-a, kazala je ranije za BIRN BiH kako su postojali problemi kod procesuiranja migranata ''zbog njihovog kratkog zadržavanja na teritoriji gdje su počinili djelo'', ali i u identifikaciji ''jer se veliki broj njih predstavlja istim imenom i prezimenom, a vrlo često i kao maloljetnici''.

Kopirati
Drag cursor here to close