Podžić-Cooper

23 milijuna dolara za OS BiH od Amerike

'' Još jedan projekt koji će, nadam se, biti vrlo brzo biti završen odnosi se na suvremeni informativni centar koji će biti u Domu OSBiH, uz veliku pomoć SAD-a'' - dodao je Podžić.
Vijesti / Flash | 13. 07. 2022. u 19:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon okončanja bileteralnih obrambenih konsultacija ministarstava obrane BiH i SAD među najistaknutijim rezultatima pomenuti su projekti poput opremanja Oružanih snaga BiH (OS BiH) novim helikopterima, razvoj interoperabilnosti OS BiH sa snagama NATO-a, razvoj Medijskog informativnog centra (MIC) OS BiH, te novih sposobnosti djelovanja u kibernetičkom prostoru.

Bilateralne obrambene konsultacije danas u Sarajevu otvorili su ministar obrane BiH Sifet Podžić i zamjenica pomoćnika ministra obrane SAD za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Laura Cooper.

Cooper je izjavila da je zahvalna ministru Podžiću što su bili domaćini uspješnim bilateralnim odbrambenim konsultacijama podsjećajući da su posljednje konsultacije održane 2016. u Washingtonu i da su ovo prve od 2014. koje se održavaju u Sarajevu. Također se zahvalila predstavnicima iz SAD-a koji su sudjelovali na današnjim razgovorima.

Cooper je dodala da su danas razgovarali o zajedničkim sigurnosnim izazovima i kako mogu da ih riješe, te o pojačanju zajedničkih napora ka daljem razvoju sposobnosti Oružanih snaga i Ministarstva obrane BiH.

''Naši timovi će nastaviti da rade na tome zajedno. Današnji razgovori istakli su značaj naše kontinuirane posvećenosti sigurnoj BiH i nastavku razvoja njenih Oružanih snaga. Oružane snage BiH jedna su od uspješnih priča u zemlji sa svojom integriranom multietničkom organizacijom posvećenoj obrani sigurnosti svih građana BiH. Razgovarali smo i o dodatnoj pomoći SAD od 23 milijuna dolara koje će se iskoristiti za razvoj helikopterskih kapaciteta OSBiH'' - navela je Cooper.

Ministar Podžić je naglasio da su imali priliku razgovarati o bilateralnoj suradnji sa strateškim partnerom Bosne i Hercegovine, SAD-om.

''Prezadovoljan sam, nastavljamo program opremanja Oružanih snaga BiH helikopterima sa sudjelovanjem SAD od 23 milijuma dolara. Još jedan projekt koji će, nadam se, biti vrlo brzo biti završen odnosi se na suvremeni informativni centar koji će biti u Domu OSBiH, uz veliku pomoć SAD-a'' - dodao je Podžić.

Kopirati
Drag cursor here to close