Društvo novinara

Podržana inicijativa- Političarima otežati tužbe prema novinarima

Predstavnici Društva novinara BiH su podržali ovu inicijativu, te je dogovorena uspostava bliske suradnje s ciljem njezine realizacije.
Vijesti / Flash | 27. 08. 2019. u 16:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut susreo se danas s izaslanstvom Društva novinara BiH u kojoj su bili predsjednik Faruk Zupčević, generalni tajnik Fedžad Forto te članica Upravnog odbora Verica Kalajdžić. 

Povod za sastanak je bila Arnautova Inicijativa da se u zakone o zaštiti od klevete ugrade različiti standardi prihvatljivosti, tolerancije i dokazivanja kada su u pitanju navodne klevete protiv javnih osoaba u odnosu na privatne osobe, a u skladu s praksom Europskog suda za ljudska prava. 

Predstavnici Društva novinara BiH su podržali ovu inicijativu, te je dogovorena uspostava bliske suradnje s ciljem njezine realizacije, uz uključivanje širokog spektra predstavnika javnog i političkog života, strukovnih organizacija, te međunarodne zajednice, s posebnim akcentom na suradnju s Misijom OSCE-a u BiH.  

Arnaut je zahvalio na podršci za tu inicijativu i pomoći koju je Društvo novinara BiH pružilo tuženom novinaru u nedavno okončanom sudskom postupku u Visokom, u kojem je sud odbacio tužbu za klevetu pozivajući se na praksu Europskog suda, a što je Arnautu poslužilo kao motiv za Inicijativu, uzimajući u obzir da domaći sudovi rijetko i sporadično primjenjuju te zapadne standarde kada su u pitanju tužbe za klevetu.  

Arnaut je naglasio da nikada nije podnio tužbu za klevetu, niti smatra da su takve tužbe uopće primjerene u demokratskom društvu. 

''Svako tko se svjesno izloži svjetlu javnosti pristaje na sve prednosti, ali i mane, koje takav potez nosi, te ima odgovornost da medijima olakša ne samo svoju promociju, već i kritičko izvještavanje'', naglasio je Arnaut. 

S tim u vezi, dodao je da je neophodno da političari prvenstveno, svojim glasovima, omoguće izmjene zakona o zaštiti od klevete kako je u Inicijativi predloženo. 

Predstavnici Društva novinara BiH Arnauta su ovom prilikom informirali o projektu koji se tiče borbe protiv govora mržnje te je dogovorena suradnja i po ovom pitanju, uz uključivanje sugovornika iz svih sfera društva, priopćeno je iz PSBiH.  

Kopirati
Drag cursor here to close