Druže plavi...

Društvo novinara traži sankciju za policajca koji odobrava napad

''Činjenica je da su napadi na novinare u BiH sve učestaliji i bezobzirniji, da se čini da postaju 'društveno prihvatljiv' obrazac ponašanja…'', navodi se.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 06. 2019. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo novinara BiH izražava veliku zabrinutost što nakon napada na novinare u Mostaru pojedini pripadnici agencija za provođenje zakona, umjesto da vrše svoju funkciju zaštite građana, putem društvenih mreža opravdavaju nasilje.

Društvo podsjeća kako se napad dogodio dok su novinari izvještavali o bacanju eksplozivne naprave na kuću i poslovni objekt obitelji Husić. Tom prilikom, vlasnici mesnice Husić su fizički napali i novinarku Dnevnog avaza Melihu Smajkić iz Mostara, a verbalne prijetnje upućene su novinarima portala Klix i Bljesak. Vlasnici mesnice su oduzeli mobilni telefon kolegici Smajkić i prisilili je da izbriše snimljeni materijal.

''Nakon toga, u raspravi na društvenoj mreži Facebook, između ostalog se oglasio i pripadnik MUP-a HNK Stipo Rotim, koji je u svom komentaru napisao doslovno da slučaj ne treba istraživati i da novinari nisu vrijedni pažnje! Društvo novinara BiH je u posjedu snimka sporne konverzacije na Facebooku, te ukoliko se zaista potvrdi da se radi o pripadniku MUP-a, zahtijevamo od nadležnih da hitno interveniraju i sankcioniraju počinitelja'', navodi Društvo novinara BiH.

''Činjenica je da su napadi na novinare u BiH sve učestaliji i bezobzirniji, da se čini da postaju 'društveno prihvatljiv' obrazac ponašanja. A ukoliko u tome počnu sudjelovati i pripadnici organa za provođenje zakona, bojimo se da će to biti kraj slobode medija u BiH'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close