Ispitivanje svjedoka

Počelo suđenje Osmici

Počelo suđenje Osmici, četrdesetak svjedoka će se ispitati
Vijesti / Flash | 18. 12. 2020. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak je u Sudu BiH čitanjem optužnice počelo suđenje Osmanu Mehmedagiću Osmicu, direktoru Obavještajno sigurnosne agencije BiH, te Muhamedu Pekiću, zaposleniku te agencije.

Tužitelj Oleg Čavka je u obrazloženju optužnice kazao da se radi o školskom primjeru zloupotrebe položaja i ovlasti i tvrdi da je direktor OBA iskoristio svoje ovlasti kako bi nezakonito došao do podatka tko je anonimni podnosilac kaznene prijave protiv njega za zloupotrebu položaja.

Čavka je najavio da će tijekom ovog sudskog procesa biti ispitan veliki broj svjedoka među kojima je Mirsa Mujić, direktor JP "Pošta BiH", komesar sarajevske policije Nusret Selimović te Aljoša Čampara, bivši visoki dužnosnik SDA i aktualni ministar unutarnjih poslova FBiH. Najavio je oko četrdesetak svjedoka u okviru procesa, prenose Nezavisne.com.

Senka Nožica, braniteljica Mehmedagića, kazala je da ovo čist montiran proces i da je politički motiviran kako bi se njenom branjeniku onemogućilo da obavlja funkciju direktora OBA. Kazala je da ima informaciju da se protiv Mehmedagića vode još tri istrage, a sve kako bi se uklonio s pozicije.

Sudac Branko Perić najavio je da će suđenje biti nastavljeno 11. siječnja, a Tužiteljstvo je za prve svjedoke predložilo Mirsada Mujića, direktora JP "Pošta BiH", i uposlenike ovog poduzeća Nedima Maturagu i Edina Šikala.

Optužnica protiv Mehmedagića je podignuta u vezi sa slučajem izuzimanja snimka s videonadzora u poslovnici Javnog poduzeća "Pošta BiH" u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Naime, sumnja se da je snimak izuzet protuzakonito i da nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za osobne obračune s političkim neistomišljenicima te je objavljen u određenom mediju iako je imao oznaku "interno".

Mehmedagić se sumnjiči da je naložio Pekiću da istraži tko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega državnom tužiteljstvu, da bi on potom izuzeo snimak iz JP "Pošta BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close