Panama Papers

Počele istrage, uključeno 140 političara, FIFA ...

Vijesti / Flash | 04. 04. 2016. u 18:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika afera nazvana Panama Papers, koju je razotkrio tim istraživačkih novinara, otkrila je kako je više od 140 svjetskih čelnika, sportskih i ostalih zvijezda skrivalo novac u poreznim oazama. Očekivano - svi prozvani tvrde da su podaci o tome neistiniti.

Iz Paname, utočišta za one koji izbjegavaju plaćanje poreza, iscurilo je više od jedanaest milijuna povjerljivih dokumenata. I to iz jedne od najutjecajnijih i najzatvorenijih off shore odvjetničkih tvrtki - Mossack Fonseca.

U dokumentima se otkriva kako su pomagali u pranju novca te izbjegavanju sankcija i plaćanja poreza. To bi moglo uzdrmati off shore poduzeća koja račune imaju u Panami, ali i brojne privatne i javne osobe.

U tajnim se podacima navodno spominju 72 sadašnja i bivša šefa država, poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsjednika Bašara al-Asada te brojni sportaši.

Agencija AFP prenosi da su se poreznom oazom preko panamske tvrtke koristili brojni svjetski lideri, prema dokumentima koji otkrivaju da je 140 političkih dužnosnika i istaknutih osoba u tome sudjelovalo. Među njima su osobe bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji su prema dokumentima 'zamračili' 2 milijarde dolara.

Navedeno je i ime ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, zatim oca današnjeg britanskog premijera Davida Camerona koji je umro, kao i dužnosnika bliskih bivšem venezuelskom predsjedniku Hugu Chavezu koji je umro 2013. 'Nikad nisam skrivao svoju imovinu', ustvrdio je islandski premijer Sigmundur David Gunnalugsson, osumnjičen da je skrio milijune dolara na britanskim Djevičanskim otocima.

Visoki dužnosnici kineskog režima, među njima Denx Jiagui, suprug starije sestre kineskog predsjednika Xi Jinpinga, kao i Li Xiaolin, kći bivšeg kineskog premijera Li Penga, također su sklanjali novac u porezne oaze preko panamske odvjetničke tvrtke, piše AFP. Godine 2009., kada je njegov šogor bio član moćnog stalnog odbora Politbiroa Kineske komunističke partije, ali ne i predsjednik, Deng je postao jedini dioničar dva 'paravan' poduzeća na britanskim Djevičanskim otocima, otkriva ICIJ.

U lipnju 2012. agencija Bloomberg otkrila je da Deng Jiagui i njegova supruga posjeduju više stotina milijuna dolara u nekretninama i vrijednosnim papirima. Dokumenti ICIJ-a otkrivaju i da se kći bivšeg premijera Li Penga u vrijeme kada je bio na dužnosti koristila uslugama zaklade u Liechtensteinu, koja je bila povezana s tvrtkom registriranom na Djevičanskim otocima.

Svijet sporta posebno "vezan" za offshore kompanije

Svijet nogometa, već načet višemjesečnim skandalom čelnika FIFA-e, također je upleten u poslovanje s panamskom poreznom oazom, pokazuju dokumenti. Četiri od 16 čelnika Međunarodne nogometne federacije koristili su se off shore tvrtkama koje je osnovao odvjetnički ured Mossack Fonseca.

I Michel Platini navodno se koristio uslugama odvjetničke tvrtke Fonseca, a dokumenti otkrivaju i dvadesetak imena nogometnih zvijezda, među kojima su igrači Barcelone, Real Madrida ili Manchester Uniteda, a navodi se i ime Lionela Messija.

'Putinofobija': Porezne službe u više zemalja odmah su započele s istragama

"Putinovi suradnici lažirali su plaćanja, antidatirali su dokumente i tajno stekli utjecaj nad ruskim medijima i ruskom automobilskom industrijom", piše na svojoj mrežnoj stranici Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

"Glavni cilj ove dezinformacije je naš predsjednik, posebno u kontekstu nadolazećih parlamentarnih izbora a i u duljem kontekstu - mislim na predsjedničke izbore za dvije godine", rekao je novinarima glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Ta "putinofobija", kako ju je nazvao Peskov, dosegla je takve razmjere da je na neki način tabu reći nešto dobro o Rusiji, kaže on.

Mnoge zemlje oglasile su se nakon što su objavljeni "panamski dokumenti" koji otkrivaju goleme razmjere utaja poreza i pranja novca.

Tako francuski predsjednik zahvaljuje onima koji su doveli do otkrića dokumenata, britanska vlada traži kopije kako bi mogla provesti istrage, a Rusija se brani protunapadom - sve je to urota zapadnih medija koji žele destabilizirati zemlju.

Rusija pritom za napad optužuje zapadne medije i kaže da je glavni cilj destabilizirati zemlju.

Australske porezne vlasti (Australian Tax Office, ATO) objavile su da istražuju više od 800 bogatih klijenta odvjetničkog ureda Mossack Fonseca i da su povezali njih 120 s off shore tvrtkom u Hong Kongu. Istragu su počele i porezne vlasti Novog Zelanda, potvrdio je za agenciju Reuters John Nash iz novozelandske agencije za međunarodne prihode ne navodeći broj pojedinaca ili društava koji su predmet istrage.

Francois Hollande rekao je da će nakon otkrića o poreznim oazama u Francuskoj sve biti provjereno . "Sve informacije koje ćemo dobiti poslužit će za istrage", rekao je.

Britanska vlada zatražila je u ponedjeljak kopije dokumenata o klijentima kako bi mogla razmotriti informacije i djelovati ako se radilo o utaji poreza.

Berlin se nada da će "Panama Papers" dati poticaj borbi protiv pranja novca i utaje poreza. "Nadamo se da će aktualna rasprava pridonijeti jačanju pritiska na utajivače", rekao je na susretu s novinarima glasnogovornik ministra financija.

Sergei Roldugin: Profesionalni glazbenik s mnogo sreće

Tragovi offshore računa započinju u Panami, a povezani su u velikom dijelu s Rusijom, Švicarskom i Ciprom, te uključuju i privatno skijalište gdje se 2013. godine, Putinova mlađa kćer Katerina, udala.

"Panama Papers" otkrivaju još jedno veliko ime - Sergeia Roldugina, koji je Putinov najbolji prijatelj, a koji je Putina upoznao s Ljudmilom, sadašnjom suprugom. Osim toga, Roldugin je kum Putinove starije kćeri - Marie.

Profesionalnog glazbenika, koji očito nema problema sa srećom, otprije se povezivalo s novčanim prevarama, a pretpostavlja se da je za ovaj veliki posao izabran upravo zbog činjenice da nije medijski eksponiran. Nakon što je na njegovim računima otkriven popriličan iznos novca on je zanijekao, stoji u dokumentima iz banaka u Švicarskoj i Luxemburgu, bilo kakvu povezanost s ruskim političkim vrhom. Izjavio je i da nije poduzetnik i da se ne bavi nikakvim biznisom.

Ipak, objavljeni dokumenti svjedoče da Putinov dugogodišnji prijatelj ima čak 12,5% udjela u najvećoj ruskoj televizijskoj agenciji - Video International, čiji je godišnji prihod veći od 800 milijuna eura.

Roldugin je također dobio priliku kupiti udio u najvećoj ruskoj tvrtci za proizvodnju kamiona - Kamaz, koja se bavi proizvodnom vojnih vozila, a otkriveno je i kako je vlasnik tvrtke Raytar sa sjedištem na Cipru. Posjeduje 3.2% banke Rossiya, privatne banke u St.Petersburgu, koja je nerijetko nazivana Putinovom obiteljskom bankom.

Kopirati
Drag cursor here to close