FUZIP

Po kršenju epidemioloških mjera HNŽ je prva

Izvršena su 415 nadzora nad poštivanjem mjera i naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva
Vijesti / Flash | 30. 04. 2021. u 16:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Tijekom travnja inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su 415 nadzora nad poštivanjem mjera i naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva na području Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog kantona, Unsko-sanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona.

Kod subjekata nadzora evidentirano je 49 prekršaja što podrazumijeva izdavanje 49 prekšajnih naloga s finansijskim teretom od 78.460 KM, izdata su 44 rješenja o otklanjanju nedostataka, osam rješenja o zabrani rada fizičkim osobama, te 122 upozorenja koja se odnose na neprovođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, kao i dopunjavanje dezinfekcionih sredstava u dezobarijere kod kontrolisanih subjekata.

Najčešća kršenja minimuma obveznih mjera su uočena na području Hercegovačko-neretvanskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, i to u trgovinama i ugostiteljstvu, dok je kod izvjesnog broja privrednih društava i općina utvrđeno da nije usvojen krizni plan pripravnosti ili se isti ne provodi dosljedno.

U kontekstu preventivno-korektivnog djelovanja inspektora u tolerantnim odstupanjima i nepravilnoj primjeni naloženih mjera, subjektima nadzora su izdata upozorenja ili je naređeno otklanjanje nedostataka, u kojem slučaju je subjekt nadzora nakon otklanjanja obavijestio postupajućeg inspektora.

''Apeliramo i molimo sve gospodarske subjekte i građane FBiH da poštuju propisane mjere i doprinesu stabilizaciji epidemiološke situacije i normalizaciji stanja u FBiH. Molimo građane da sve uočene nepravilnosti prijave na broj telefona 033 /22 66 44'', priopćeno je i FUZIP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close