To je pitanje cijele Europe

Pitanje migracija: BiH neće biti ostavljena na cjedilu

Delegacija GP BiH na sastanku o stanju migracija na području zapadnog Balkana
Vijesti / Flash | 25. 10. 2018. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Vladimir Popović te predsjednik Sindikata Granične policije BiH Dragan Krvavac sudjeluju na koordinacijskom sastanku o stanju migracija u regiji zapadnog Balkana.

Na ovom sastanku šefova graničnih policija u regiji, koji se održava u Budvi, analizira se trenutno stanje, kao i mjere koje se poduzimaju u vezi s ilegalnim migracijama na području zapadnog Balkana, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Pružanje podrške

Ovakvi sastanci predstavljaju uspješan vid suradnje organa mjerodavnih za obavljanje poslova granične kontrole, a spomenute aktivnosti dio su projekta "Jačanje kapaciteta i mehanizama za identifikaciju i zaštitu ranjivih migranata na zapadnom Balkanu".

Radi se o projektu koji realizira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz podršku Ureda za stanovništvo, izbjeglice i migracije Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, stoji u priopćenju.

Cilj projekta je pružanje podrške održivim mehanizmima i strukturama u zemljama zapadnog Balkana kako bi neovisno upravljale migracijama i pružale zaštitu ugroženim kategorijama migranata, istovremeno unaprjeđujući međusobnu suradnju i koordinaciju.

Osim u BiH, projekt se provodi i u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji te na području Kosova.
Brkić: BiH ne smije ostati sama u rješavanju problema ilegalnih migranata

Migracije nisu samo problem BiH

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić danas je nakon bilateralnih konsultacija s generalnim tajnikom Saveznog ministarstva za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Johannesom Peterlikom, izjavio da su tijekom sastanka konstatirali da su odnosi BiH i Austrije izvrsni i da u bilateralnom smislu nema otvorenih pitanja.

Razgovarano je i o pitanju ilegalnih migracija, a Brkić je rekao da je od početka godine skoro 20.000 ilegalnih migranata koristilo teritorij BiH na putu ka zemljama zapadne Europe.

''Znamo da ti ljudi ne žele ostati u BiH, da žele nastaviti put. Učinit ćemo što je u našoj moći sa državne razine i svih razina vlasti u BiH da se pomogne tim ljudima u smještaju, prehrani, ali BiH ne smije ostati sama u rješavanju tog problema. Jer taj problem nije problem BiH, nego je on širi europski problem'', istaknuo je Brkić.

BiH neće ostati na cjedilu

Generalni tajnik Saveznog ministarstva za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Johannes Peterlik je kazao kako je Austrija i u svojstvu predsjedatelja Vijećem EU, angažirana na tome da se da podrška i postigne jačanje vanjskih granica EU, isto tako da se ojača misija i mogućnosti djelovanja FRONTEX-a.

''Što se tiče ilegalnih migranata koji se trenutno nalaze u BiH, naročito u jednom njenom dijelu, ovim ljudima mora jasno da se kaže da su na pogrešnom putu. Austrija će se potruditi sa svoje strane da se učini jasnim to da ilegalna migracija nije put koji može i treba da se slijedi'', naglasio je Peterlik.  

Dodao je da postoje legalni putovi imigracije u Europu, legalni putovi podnošenja zahtjeva za azil i to mora biti jasno.

Peterlik kaže da su svjesni da je broj izbjeglica u BiH u porastu, da će učiniti ono što je u njihovoj moći da pruže podršku BiH, te da je ni u vezi s ovim pitanjem neće ostaviti „na cjedilu“.



Crnadak i Van der Auweraert razgovarali o stanju u oblasti migracija u BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak razgovarao je danas sa šefom Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH (IOM) i subregionalnim koordinatorom za zapadni Balkan Peterom Van der Auweraertom o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini.

Ministar Crnadak je naglasio da svi nivoi vlasti treba zajednički da nađu rješenje za probleme u vezi sa smještajem migranata koji se nalaze u BiH.

Zahvalio je IOM-u za angažman i pomoć institucijama BiH, vezano za prevazilaženje situacije s kojom se BiH suočava kada je riječ o  migrantima.

''Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter Van der Auweraert informirao je ministra Crnatka o aktualnoj situaciji u vezi sa migrantima i izbjeglicama u BiH, s fokusom djelovanja ključnih aktera na terenu.

Pozvao je ministra Crnatka na međuvladinu konferenciju u Marakešu, 10. prosinca ove godine. Na tom skupu očekuje se usvajanje 'Globalnog kompakta za uređene i sigurne migracije', sporazuma koji obuhvaća sve dimenzije međunarodne migracije, usuglašenog od članica Ujedinjenih nacija'', priopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.


Kopirati
Drag cursor here to close