Reforma javne uprave

Pečat odlazi s granice BiH!

UNO BiH je postala certificirano tijelo za izdavanje digitalnog kvalificiranog potpisa
Vijesti / Flash | 12. 07. 2021. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se s reformom javne uprave u BiH kasni, zahvaljujući podršci EU neke od elektronskih javnih usluga uskoro bi trebale postati dostupne javnosti.

Jedna od najvažnijih je stupanje na snagu kompjuteriziranog tranzitnog graničnog sustava, kojim se u potpunosti ukidaju papirologija i pečati kod nekih od najčešćih carinskih postupaka u  BiH.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kaže da je ta institucija polovinom svibnja postala certificirano tijelo za izdavanje digitalnog kvalificiranog potpisa, koji će zamijeniti klasični potpis i pečat u službenoj komunikaciji prilikom pružanja elektronskih usluga poslovnoj zajednici., pišu Nezavisne novine.

"Riječ je o zaista velikoj reformi u BiH koja će poslovnoj zajednici omogućiti da sva svoja prava i obveze ostvari puno brže, jednostavnije i jeftinije isključivo elektronskim putem. Rješenjem Ministarstva transporta i komunikacija BiH, UNO je akreditirana i upisana kao kvalificirani ovjeritelj u BiH. To znači da porezni obveznici već podnose zahtjeve Upravi za dobivanje digitalnih kvalificiranih potvrda, kao i za korištenje elektronskih usluga", rekao je Kovačević.

Prva usluga 1. kolovoza

Prva usluga koja će, kako je istakao, biti ponuđena poslovnoj zajednici, je NCTS, odnosno kompjuterizirani tranzitni sistem, čiji početak primjene je bio planiran početkom mjeseca, ali je pomjeren za 1. kolovoza.

"Došlo je do pomjeranja zbog činjenice da parlament BiH još nije usvojio zakon o carinskim prekršajima BiH, a taj zakon mora biti usvojen kako bi počela primjena Zakona o carinskoj politici BiH", rekao je Kovačević.

Ovo, praktično, znači da će carinski obveznici i špediteri biti prvi korisnici digitalnog kvalificiranog potpisa u BiH, jer će sve svoje dokumente u postupku elektronskog provoza robe ovjeravati na novi način i slati u informacioni sistem Uprave isključivo elektronskim putem.

"Novi elektronski provoz robe značajno će ubrzati sve postupke, skratiti vrijeme čekanja prilikom osobnog predavanja dokumentacije u carinskim ispostavama i značajno smanjiti troškove. Novi elektronski provoz mora se prvo koristiti godinu dana na nacionalnoj osnovi, a nakon toga će BiH postati i punopravna članica Konvencije, što znači da će roba kada krene iz BiH biti u sistemu i sve carinske službe zemalja kroz koje ta roba prolazi unaprijed će znati sve detalje o toj pošiljci, kao i carinska služba zemlje krajnje destinacije te robe. To će svakako ubrzati protok robe i smanjiti vrijeme čekanja i bilo kakvih kontrola", naglasio je Kovačević.

Ako sve bude išlo kako je planirano, UNO će u narednom koraku krenuti sa širenjem ponude elektronskih usluga koje će se moći ovjeravati digitalnim kvalificiranim potpisom, kao što su podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava isključivo elektronskim putem, podnošenje PDV i trošarinskih prijava i sličnih postupaka.

U potpunosti bespapirno poslovanje

"Cilj UNO je da u tijeku 2022. godine u potpunosti pređe na bespapirno poslovanje s obveznicima indirektnih poreza, koji će tada uz posjedovanje digitalnog kvalificiranog potpisa izdanog od strane UNO sva svoja prava i obaveze moći ostvariti puno brže, jednostavnije i jeftinije isključivo elektronskim putem", rekao je Kovačević.

Ovo je samo jedna od aktivnosti predviđenih reformom javne uprave i Akcijskim planom, s konačnim ciljem da se sve potrebne potvrde i procedure mogu sprovesti na jednom mjestu, a planirano je da se građani putem interneta i mobilnog telefona ne samo informiraju o potrebnim procedurama, već da što više procedura obave od kuće.

"Cilj je lakoća dostupnosti informacija preko organizacionih silosa oslanjajući se na slobodan protok podataka u skladu s Okvirom interoperabilnosti, tehnološku neutralnost, integritet, kontrolu osiguranja, privatnost, identitet i sigurnosne zahtjeve", navedeno je u Akcijskom planu.

Također, plan je uspostaviti jedinstvenu točku za građane za svaki upravni nivo za dobivanje informacija i ostvarenje usluga koje pružaju institucije, organiziranih oko životnih događaja, uključujući elektronske i fizičke tačke, odnosno pultove koji su nadležni za izdavanje certifikata i drugih dokumenata.

"Specifični  cilj u oblasti pružanja usluga je usmjeren na reformske procese koji će transformisti javnu upravu orijentiranu ka korisnicima, tako što će stručno pratiti i shvaćati njihove potrebe i očekivanja, te na osnovu toga unaprijediti poslovne procese i upravno postupanje, smanjujući administrativno opterećenje, omogućavajući dostupnost usluga različitim kanalima komunikacije, uz osiguranje visokog kvaliteta i smanjenje cijene usluge", navedeno je u planu.

Kopirati
Drag cursor here to close