Troje uhićenih zbog govora mržnje

Pazite što pišete u komentarima

Vijeće za tisak i online medije, čiji je Bljesak.info član, više je puta upozoravao na porast mržnje u internetskom prostoru BiH.
Vijesti / Flash | 09. 04. 2019. u 16:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri osobe uhićene su zbog poruka mržnje ispisanih u komentarima na portalu Klix, objavio je ovaj sarajevski medij navodeći kako su uhićenja plod suradnje državnih institucija i internet providera.

Kako se navodi, tri osobe uhićene su u samo pet dana, a policijski službenici locirali su 1. travnja jednu osobu na području Tuzle, a druge dvije osobe 4. travnja na području Sarajeva zbog kaznenog djela ugrožavanja sigurnosti.

''Sve tri osobe su zloupotrijebile mogućnost komentiranja vijesti na ovom portalu anonimno iznoseći razne uvrede na vjerskoj, nacionalnoj i drugim osnovama, kao i prijetnje trećim osobama pod svojim pseudonimima'', piše Klix. 

Podsjećamo, i portal Bljesak.info još godinama unazad uključio se sprječavanje govora mržnje u komentarima kada smo odlučili da se na portalu može komentirati samo ukoliko se registrirate. Smatramo kako time nismo ugrozili slobodu izražavanja nego da smo spriječili slobodu mržnje.

Inače, Vijeće za tisak i online medije, čiji je Bljesak.info član, više je puta upozoravao na porast mržnje u internetskom prostoru BiH.

'''Govor mržnje postao je način komuniciranja u javnom diskursu, pa prema tome i medijima koji prenose izjave javnih službenika'', rekla je Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za tisak i online medije.

S druge strane, zakonska legislativa u Bosni i Hercegovini ne propisuje kao zasebno kazneno djelo govor mržnje.

Kopirati
Drag cursor here to close