Uoči Vaskrsa

Patrijarh Porfirije: Za SPC neprihvatljivo otuđenje Kosova

"Arhijereji i vjerni narod Srpske Pravoslavne Crkve, čije prvo ime jeste Pećka Patrijaršija, čvrsto i nepromenljivo su na stanovištu da je otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, de facto ili de iure, neprihvatljivo"
Vijesti / Flash | 14. 04. 2023. u 12:08 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije naveo je u uskršnjoj poslanici da je za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) otuđenje Kosova od Srbije neprihvatljivo.

"Arhijereji i vjerni narod Srpske Pravoslavne Crkve, čije prvo ime jeste Pećka Patrijaršija, čvrsto i nepromenljivo su na stanovištu da je otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, de facto ili de iure, neprihvatljivo", naveo je patrijarh Porfirije u poslanici.

Dodao je da se moraju ujediniti i umnogostručiti molitve za mir i ''za očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji i očuvanje svetinja i da su molitve verujućeg naroda za mir i molitva crkve za mir jače od svakog oružja''.

"Molimo se spasitelju i zalažemo za zajednički život, u međusobnom poštovanju i razumjevanju sa kosovsko-metohijskim Albancima, jer ako u našim dušama ima mesta i za jedne i za druge, bit će i na Kosovu i Metohiji mesta za sve", poručio je patrijarh Porfirije.

Dodao je da SPC apelira da se napredak društva, a pre svega "narodna prosvjeta i kultura" grade na jevanđelskim temeljima, na kojima su i nastale i pozivaju na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma na kojima je izgrađena srpska kultura.

"Apeliramo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakonâ koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i obitelji kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovjekovog osobnog i sabornog života", istaknuo je u poslanici.

Patrijarh Porfirije je dodao da se moli i za mir u Ukrajini, prestanak stradanja i sukobljavanja jednovjerne i jednokrvne braće, da neprijateljstvo i mržnju zamijene prijateljstvo i ljubav, kao i da se posebno mole za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i njen vjerni narod koji su izloženi nepravdi, nasilju i progonu.

Čestitao je Uskrs tradicionalnim pozdravom: "Hristos vaskrese".

Kopirati
Drag cursor here to close