Sastank s Hercegom

Paroh Kojić o završetku obnove Saborne crkve u Mostaru

''Mostarska saborna crkva nije samo mostarski i bosanskohercegovačkih spomenik kulturne baštine. Ona se ubraja među neke od najposebnijih vjerskih zdanja na Balkanu.''
Vijesti / Flash | 13. 09. 2023. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči svečanoga obilježavanja 150. obljetnice posvete saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg sastao se u zgradi županijske vlade s mostarskim parohom Duškom Kojićem.

Posebno vjersko zdanje na Balkanu

Razgovarali su o nastavku obnoviteljskih radova na sabornoj crkvi koji su ušli u završne etape, kao i o potrebama srpske zajednice i ustavno-pravnomu položaju srpskoga naroda u HNŽ-u, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

''Mostarska saborna crkva nije samo mostarski i bosanskohercegovačkih spomenik kulturne baštine. Ona se ubraja među neke od najposebnijih vjerskih zdanja na Balkanu. Također, jednim je od znamena multietničnosti našega grada, što je na tragu i političke opredijeljenosti ove vlade koju svjedočimo u kontinuitetu, kroz cijelo trajanje našega mandata'' – kazao je tom prigodom Herceg.

Dodao je kako Vlada HNŽ-a pruža potporu svim gradovima i općinama, kao i svim vjerskim i nacionalnim zajednicama u HNŽ-u, pa tako i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njezinim objektima u HNŽ-u.

''S ponosom podsjećam na činjenicu da je upravo ova vlada riješila dugogodišnje pitanje ustavne konstitutivnosti Srba u HNŽ-u i time poslala snažnu poruku kako je ova država jedino moguća ukoliko se neotuđiva nacionalna prava zajamče kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakoga građanina na cijelom njezinu prostoru'' - kazao je Herceg, najavivši nastavak potpore konačnomu završetku obnove saborne crkve.

Financijska potpora

Paroh Kojić upoznao je svojega domaćina s tijekom završnih radova na Sabornoj crkvi, ujedno zahvalivši Vladi koja je uvijek imala sluha za probleme srpske pravoslavne zajednice u Mostaru, tako i u cijeloj dolini rijeke Neretve.

U priopćenju se dodaje kako je upravo Vlada HNŽ-a u prosincu prošle godine među prvima reagirala financijskom potporom kada je nepoznati počinitelj, ili više njih, devastirao električne instalacije na crkvi.

Na sastanku je najavljeno da će u povodu 150. obljetnice posvete saborne crkve Svete Trojice patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije posjetiti Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close