MMF

Parodi: Smanjenje državne uprave i rast privatnog sektora

Vijesti / Flash | 03. 06. 2016. u 09:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi rekao je da u okviru novog aranžmana nisu dogovarani proračunski rezovi, već su se umjesto toga usuglasili o ograničavanju potrošnje na plaće i naknade zaposlenih u javnom sektoru i postepenom smanjenju velikog broja zaposlenih u javnom sektoru.

"Reforme u javnom sektoru poduprijet će sve ove mjere, kao i duboke fiskalne reforme usmjerene na postizanje veće efikasnosti i transparentnosti. MMF i vlade su se dogovorile da će potrošnja u narednih tri do pet godina rasti sporijim tempom u odnosu na ekonomiju što će dovesti do smanjenja veličine vlade u odnosu na ekonomiju, a oslobodit će resurse za privatni sektor“, rekao je Parodi.

On je za današnji Glas Srpske naglasio da vizija koju dijele jeste da privatni sektor preuzme primat u generiranju rasta, što je slučaj u većini zemalja EU.

Parodi je pojasnio da vlasti imaju za cilj smanjiti javni dug koji je u BiH krajem prošle godine iznosio oko 45 posto BDP-a, kroz postepenu fiskalnu konsolidaciju uz istovremeno smanjenje veličine administracije i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje. Srna

 

Kopirati
Drag cursor here to close