Zaključak sjednice

Pandemija koronavirusa značajno pogodila općine i gradove u Federaciji

U radnom dijelu sjednice bilo je riječi o načinu raspodjele transfera jedinicama lokalne samouprave iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Flash | 24. 09. 2020. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvanaesta sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH, na kojoj je, između ostalog, rezimiran rad u proteklom razdoblju od četiri godine održana je u srijedu, 23. rujna u Sarajevu. 

U svečanom dijelu sjednice predsjednik predsjedništva SOGFBiH Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad, predsjednik Predsjedništva Skupštine SOGFBIH Hamdo Ejubović, načelnik općine Hadžići i Vesna Travljanin, direktorica SOGFBiH, uručili su zahvalnice članovima Predsjedništva Saveza, Nadzornog odbora i drugih organa SOGFBiH za savjesno i odgovorno vršenje dužnosti za razdoblje 2017.-2020. godina. 

U radnom dijelu sjednice bilo je riječi o načinu raspodjele transfera jedinicama lokalne samouprave iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine. Istaknuto je da je Vlada Federacije BiH djelomično uvažila prijedlog Saveza tako što je od ukupnog iznosa od 30 milijuna KM, transferiranog iz federalnog proračuna za jedinice lokalne samouprave, dio transfernih sredstava (10 milijuna KM- trećina ukupnog iznosa) podijelila po principu solidarnosti u jednakom iznosu od po 125.000 KM svakoj jedinici lokalne samouprave na ime financijske pomoći lokalnim proraćčunima u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-19, dok je 20 milijuna KM podijeljeno općinama i gradovima putem javnog poziva za sufinansiranje različitih lokalnih infrastrukturnih projekata. 

Predsjedništvo je mišljenja da je ovo dobar način raspodjele, te da se može konstatirati da je uspostavljen dobar dijalog s Vladom FBiH po ovom pitanju.

Članovi Predsjedništva su informirani da je u tijeku izrada Analize utjecaja pandemije koronavirusa na socioekonomski i finansijski položaj jedinica lokalne samouprave u FBiH, pri čemu je naglašeno da je pandemija koronavirusa značajno pogodila lokalnu razinu  vlasti u FBiH i dodatno oslabila financijsku poziciju jedinica lokalne samouprave u FBiH.

Predsjedništvo je, također, informirano o mogućnosti upostave financijskog mehanizma za razvoj, procesu izrade novog Strateškog plana Saveza, te o dokumentu ookvirne politike ''Unaprijeđenije vodnih usluga gradova i općina Federacije Bosne i Hercegovine“.

Kopirati
Drag cursor here to close