Sjednica u Mostaru

Vlada HNŽ za oslobađanje od plaćanja poreza na prvu nekretninu

Vlada će inicijativu uputiti jedinicama lokalne samouprave na izjašnjavanje nakon čega će donijeti konačan stav.
Gospodarstvo / Flash | 24. 09. 2020. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj, 128. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije razmotrila je smjernice za izradu Izmjena i dopuna Proračuna za 2020. godinu, tzv. Rebalansa Proračuna HNŽ. Tijekom rasprave istaknuto je kako je, zbog krize izazvane koronavirusom, u svibnju već proveden prvi postupak Rebalansa Proračuna, ali je zbog značajnog smanjenja proračunskih prihoda, a uzimajući u obzir dostupne financijske pokazatelje, kako na razini Županije, tako i na razini entiteta i države, potrebno ponovno pristupiti Izmjenama i dopunama Proračuna za 2020. godinu.

Nakon nedavnog potpisivanja Protokola o suradnji u svezi s kreditnom linijom za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 s Razvojnom bankom FBiH, Vlada je na današnjoj sjednici ovlastila ranije utemeljeno Interresorno povjerenstvo da provede postupak javnoga poziva za odabir korisnika sredstava za subvencioniranje kamata. Iznova je ponovljeno kako će, temeljem Protokola, biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000,00 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci za što će fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćati Vlada dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Vlada je dala suglasnost na Plan i program koordinirane akcije mjerodavnih inspekcijskih službi zbog nadzora i kontrole nad poslovnim subjektima koji se bave preradom i korištenjem mineralnih sirovina u razdoblju od listopada do prosinca 2020. godine. Inspekcijski nadzor provodit će dva kombinirana tima koje će činiti rudarski, tržišni i vodoprivredni inspektori koji će kontrolirati zakonitosti korištenja i eksploatiranja mineralnih sirovina na prostoru HNŽ, ispunjavanje ugovornih obveza iz ugovora o koncesijama i ugovora kojima se regulira pravo na korištenje mineralnih sirovina nastalih pri izvođenju građevinskih i drugih radova.

Vlada je razmotrila i poduprla zastupničku inicijativu za Izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet nekretnina HNŽ, kojom se predviđa oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina u slučaju kupnje stana, kuće ili građevinskog zemljišta radi rješavanja stambenog pitanja prvi put. Istaknuto je kako će, zbog ranijih iskustava vezanih za Izmjene i dopune Zakona iz 2008. godine, Vlada inicijativu uputiti jedinicama lokalne samouprave na izjašnjavanje nakon čega će donijeti konačan stav.

Na današnjoj sjednici, Vlada je usvojila Informaciju o radu notara HNŽ za 2019. godinu u kojoj je istaknuto kako su dosadašnji rezultati pretežno zadovoljavajući uz obvezu poduzimanja dodatnih napora i mjera s ciljem poboljšanja stanja kako bi građani i pravne osobe imali pristupačnu, brzu i kvalitetnu uslugu notara.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka HNŽ, Vlada je, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, donijela više odluka o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribuiranja električne energije na području Grada Mostara i općina Stolac, Ravno i Čitluk.

Razmotrene su i prihvaćene informacije Ministarstva o realiziranju prometa naftnih derivata i  realiziranju elektroenergetske bilance za razdoblje od prvih šest mjeseci ove godine. Prema raspoloživim podacima, promet naftnih derivata je ostvaren u obujmu od 38.446 tona, a opskrbljenost naftnim derivatima u prvom polugodištu 2020. godine smatra se zadovoljavajućom. Ostvarena proizvodnja električne energije je 1.151.786 MWh što je za 598.965 MWh manje u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close