Vlada Federacije

Palača: Pravda u Federaciji pod jednim krovom

U informaciji sa današnje sjednice, uz ostalo navedeno je da je formiranje ove jedinice obveza i iz Akcijskog plana Vlade FBiH…
Vijesti / Flash | 23. 03. 2023. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, te donijela rješenje o formiranju Jedinice za implementaciju projekta izgradnje Palače pravde Federacije Bosne i Hercegovine.

Trajno rješenje

Kako je priopćeno nakon sjednice Vlade F BiH, zadatak Jedinice je da aktivno radi na osiguranju trajnog rješenja smještaja Federalnog tužiteljstva i Vrhovnog suda FBiH s Posebnim odjelima, kao i Sudske policije FBiH, odnosno provedbi projekta izgradnje Palače pravde Federacije BiH.

''Ovim je nastavljena provedba Vladinih zaključaka od 22. decembra prošle godine, čiji cilj je uspostava i izgradnja pravosudne palače u koju će biti smješteni Posebni odjeli za borbu protiv korupcije pri Vrhovnom sudu FBiH i Federalnom tužiteljstvu. Prema tim zaključcima, Vlada se obvezala da će u sastavu Službe za zajedničke poslove formirati Jedinicu za implementaciju ovog projekta, te osigurati materijalno - tehničke uvjete za njen rad'', navela je Vlada.

U informaciji sa današnje sjednice, uz ostalo navedeno je da je formiranje ove jedinice obveza i iz Akcijskog plana Vlade FBiH za rješavanje smještaja Posebnih odjela, kao i iz Memoranduma o saradnji Vlade FBiH i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

''Ovim memorandumom koji su početkom ove godine potpisali federalni premijer i predsjednik VSTV-a osiguravaju se uvjeti za uspostavljanje Posebnih odjela i provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH'', navodi se u priopćenju.

Stručni tim

Dodaje se kako Jedinicu za implementaciju projekta izgradnje Palače pravde Federacije BiH čine šef tima prof. dr. Eldan Mujanović, koji je i predsjednik Antikorupcijskog tima Vlade FBiH, a članovi su Admir Suljagić i Kenan Ališah (predstavnici VSTV-a), sutkinja Božidarka Dugonjić (Vrhovni sud FBiH), tužiteljica Lejla Hasanbegović (Federalno tužiteljstvo), Mahir Smailbegović (Sudska policija FBiH), Damir Šapina (Federalno ministarstvo pravde), Asim Pandžić (Federalno ministarstvo financija), te Danijel Vujica (predstavnik Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH).

Inače, članovi ove jedinice predloženi su ispred nadležnih organa uključenih u provedbu projekta, a prijedlog je Vladi dostavila Služba za zajedničke poslove u skladu s dobivenim zaduženjima. U radu Jedinice za implementaciju projekta izgradnje Palače pravde Federacije BiH sudjelovat će, po potrebi, i drugi stručnjaci koje predlože predstavnici pravosudnih institucija i VSTV-a BiH.

Sredstva za njezin rad osigurana su u federalnom proračunu, navela je federalna Vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close