VIDEO

Stanje u bh. pravosuđu: Mali broj optužnica i veliki broj nezadovoljnih građana

Kajganić je peta osoba na poziciji glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH. Nitko prije njega nije dočekao kraj mandata. Poznavatelji prilika kao jedan od problema u pravosuđu vide u, kako kažu, izraženoj politizaciji pravosuđa.
Vijesti / Politika | 22. 10. 2022. u 07:52 Bljesak.info
Pravosuđe u BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mali broj podignutih optužnica za visoku korupciju i organizirani kriminal i politizacija pravosudnih institucija, narušili su povjerenje građana u bh. pravosuđe. Politički utjecaji su ga diskreditirali, smatraju stručnjaci i zagovaraju nužne reforme, piše BHRT

Imenovanjem na poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić najavio je velike promjene u bh. pravosuđu. Fokus će biti, kaže, na predmetima za organizirani kriminal te predmetima vezanim za ratne zločine.

Nitko nije dočekao kraj mandata 

"To su predmeti u kojima su istrage u završnoj fazi i u tim predmetima će biti vrlo brzo biti podignuta optužnica pred Sudom BiH. Što se tiče predmeta za ratne zločine, to su predmeti kojih ima malo više od 300 u Tužiteljstvu BiH. Ostali su oni najsloženiji predmeti, manje složeni su prebačeni na entitetska tužilaštva", kazao je glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić.

Kajganić je peta osoba na poziciji glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH. Nitko prije njega nije dočekao kraj mandata. Poznavatelji prilika kao jedan od problema u pravosuđu vide u, kako kažu, izraženoj politizaciji pravosuđa.

"Mi kao novinari znamo koje su to osobe koje će biti imenovane, koliko oni imaju ruku u VSTV-u i prije nego što oni izlože svoj plan. To jasno govori da se izbori ne vrše po ekspertizi, po tome kako tko ima plan, kakvu ima poziciju, nego po tome kojoj on interesnoj sferi pripada i na osnovu toga se grade pravne interesne sfere koje su vrlo problematične i dovode do toga da mi nemamo nikakvu borbu protiv korupcije na bilo kojem nivou", istaknuo je novinar BIRN-a Denis Džidić.

Nepovjerenje u institucije 

"Pokazuje se da i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće kao jedno zaista idealno rješenje, samo teorijski idealno za funkcioniranje pravosuđa je u funkciji naših političkih aktera i ljudi koji se biraju u ta vijeća i pokazuje da bi mi u ovakvoj situaciji i čekić pokvarili", naveo je odvjetnik Senad Pećanin.

To je dovelo da opravdanog nepovjerenja građana u pravosudne institucije, dodaje Pećanin.

Pravnik Muselimović smatra kako su nužne reforme, ali naglašava - isključivo u režiji domaćih stručnjaka, bez uplitanja stranaca.

"Reforme pravosudnog sustava trebaju obaviti, sveučilišni profesori, suci ustavnog suda, vrhovnog suda i odvjetnici praktičari, mi imamo pravne znalce koji pravosudni sustav mogu postaviti onako, kako on odgovara našoj zajednici i kako bi on mogao profunkcionirati, ne treba nama ničija pomoć", naglasio je pravnik Josip Muselimović.

Odgovornost i očekivanja su veliki. Nameće se pitanje hoće li i koliko najavljenih obećanja biti provedeno do kraja mandata. A, ranije, ni provedba mandata nije realizirana u cijelosti.

Kopirati
Drag cursor here to close