Ako politika ostane ista

Ove godine se očekuje manje izbjeglica u Njemačkoj

Vijesti / Flash | 26. 08. 2016. u 14:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka bi ove godine trebala primiti 300 do 400 tisuća izbjeglica, što je dvije trećine manje od protekle rekordne godine, proizlazi iz studije Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB) objavljene u petak.

"Od travnja ove godine u Njemačku pristiže mjesečno oko 16.000 tražitelja azila što je znatni pad u odnosu na studeni prošle godine kada je u zemlju ušlo preko 200.000 izbjeglica", rekao je Herbert Bruecker iz IAB-a u Nuernbergu.

Kako nadalje procjenjuje IAB, pod uvjetom da politički okviri ostanu isti, do kraja godine bi tako u Njemačku trebalo ući oko 300 do 400 tisuća izbjeglica.

"To znači da se situacija sa sporazumom o izbjeglicama između Turske i Europske unije te stanje na balkanskoj ruti ne smiju promijeniti", rekao je Bruecker, a prenosi Hina.

Do kraja godine bi oko 160 tisuća izbjeglica trebalo ostvariti uvjete za neograničen pristup tržištu rada, a dugoročno bi se taj broj trebao popeti na 700 tisuća.

Isti institut je objavio i podatke o stručnoj spremi izbjeglica koja pokazuje da 70 posto izbjeglica koje već sad imaju pristup tržištu rada, nemaju završeno stručno obrazovanje.

Njemačka vlada dugoročno računa s porastom stope nezaposlenosti kao posljedice priljeva izbjeglica.

Podsjetimo, Nijemci su nezadovoljni politikom Angele Merkel prema izbjeglicama, pokazala je nedavna anketa urađena za državnu televiziju ARD.

Politika otvorenih vrata kancelarke Merkel našla se pod napadima kritičara nakon napada u Njemačkoj, a stopa podrške jednom od najžešćih kritičara Merkel, bavarskom premijeru Horstu Seehoferu, koji je pozvao na ograničenja imigracije i jačanje mjera sigurnosti, skočila je za 11 posto..

Više od milijun migranata ušlo je u Njemačku u prošloj godini, od kojih su mnogi bježali pred ratom u Afganistanu, Siriji i Iraku.

Merkel je stalno ponavlja svoju tvrdnju da može uspješno integrirati bujicu izbjeglica i najavila je da neće mijenjati svoju izbjegličku politiku.

U anketi među 1.003 osobe provedenoj 1. i 2. kolovoza, 34 posto ispitanika je izjavilo da je zadovoljno ili veoma zadovoljno izbjegličkom politikom Merkel. To je najniži nivo podrške otkako je to pitanje prvi put postavljeno u listopadu prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close