Istraživanje

Nijemci nezadovoljni politikom Angele Merkel prema izbjeglicama

Vijesti / Flash | 05. 08. 2016. u 09:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podrška javnosti kancelarki Angeli Merkel opala je, sudeći po anketi provedenoj nakon napada u Njemačkoj, dok je skoro dvije trećine Nijemaca nezadovoljno njenom politikom prema izbjeglicama.

Anketa za državnu televiziju ARD pokazala je da je podrška Merkel opala za 12 posto s njenog srpanjskog istraživanja od 47 posto. To predstavlja njezinu najmanju popularnost otkako je reizabrana u 2013. godini. U travnju prošle godine, prije nego što je izbila migrantska kriza, ona je uživala podršku 75 posto ispitanika.

Politika otvorenih vrata kancelarke Merkel našla se pod napadima kritičara nakon napada u Njemačkoj od 18. srpnja u kojima je ubijeno 15 ljudi, među kojima i četvero napadača, i deseci su ranjeni.

Dvojica napadača bili su povezani s islamskim militantima, tvrde dužnosnici.

Stopa podrške jednom od najžešćih kritičara Merkel, bavarskom premijeru Horstu Seehoferu, koji je pozvao na ograničenja imigracije i jačanje mjera sigurnosti, skočila je za 11 posto na 44 posto.

Više od milijun migranata ušlo je u Njemačku u prošloj godini, od kojih su mnogi bježali pred ratom u Afganistanu, Siriji i Iraku.

Merkel je prošog tjedna ponovila svoju tvrdnju da može uspješno integrirati bujicu izbjeglica i najavila je da neće mijenjati svoju izbjegličku politiku.

U anketi među 1.003 osobe provedenoj 1. i 2. augusta, 34 posto ispitanika je izjavilo da je zadovoljno ili veoma zadovoljno izbjegličkom politikom Merkel. To je najniži nivo podrške otkako je to pitanje prvi put postavljeno u oktobru prošle godine.

Oko 65 posto ispitanika je nezadovoljno njenom politikom.

Naredni test podrške Merkel bit će izbori u saveznoj državi Mecklenburg-Vorpommern 4. rujna, na kojima se očekuje da se njeni Kršćanski demokrati (CDU) suoče sa žestokim izazovom antiimigrantske stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

Posebna anketa prošlog tjednu pokazala je da većina Nijemaca ne krivi liberalnu izbjegličku politiku njene vlade za dva napada islamista u prošlom mjesecu, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close