Skupštna ŽZH

Nakon 57. godine branitelji iz ŽZH naknadu će primati s razine FBiH

Skupština ŽZH razmatrala je na posljednjoj sjednici i usvojila prijedlog zakona o dopuni Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji.
Vijesti / Politika | 02. 07. 2020. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Branitelji iz ZH županije koji imaju pravo na egzistencijalnu naknadu nakon 57. godine života primat će je s razine FBiH.

Naime, Skupština ŽZH  razmatrala je na posljednjoj sjednici i usvojila prijedlog zakona o dopuni Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, piše Večernji list BiH.

Njegovim usvajanjem otklonjena je nejasnoća u provedbi Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u vezi s uvjetima potrebnim za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu razvojačenih branitelja. Ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ZHŽ-a Mladen Begić kaže kako se prigodom pripreme donošenja Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji dogodila jedna omaška u čl. 41. koji definira kad prestaje pravo branitelju po županijskom Zakonu o dopunskim pravima branitelja na egzistencijalnu naknadu.

''Bilo je potrebno jasno i precizno definirati rok do kada razvojačeni branitelji mogu ostvariti pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu sukladno odredbama županijskog Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, odnosno kada im prestaje pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu'', objasnio je Begić.

Predsjednik Skupštine ZHŽ-a Ivan Jelčić potvrdio je kako se ne radi o velikim promjenama.

''Zakon o braniteljima tema je koja uvijek izazove veliko zanimanje, ali danas se ništa drastično ne mijenja, samo se dodaje jedan članak da oni koji napune 57 godina nisu više plaćeni sa županijske razine, već prelaze na federalnu'', kazao je Jelčić.

Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić kazao je kako su ovih dana nastavljeni otprije započeti razgovori o potpisivanju kolektivnih ugovora sa sindikatima zaposlenih u osnovnim i srednjim školama te Sindikatom policije.

'''Otvorili smo neka pitanja i dvojbe, dogovorili smo se već sljedećeg utorka nastaviti razgovore i nadam se da ćemo u nekom razumnom roku pronaći rješenja za sva ona pitanja o kojima se za sada nismo dogovorili'', kazao je Ćosić.

Usvojen je, između ostalog, i prijedlog odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih proračunom ZHŽ-a za 2020. za tekuće prijenose za političke stranke u razdoblju travanj - lipanj 2020.

Kopirati
Drag cursor here to close