Zbog koronavirusa

Španjolska proglasila izvanredno stanje

Policijski sat, prenose mediji, trajat će od 23 sata do šest sati ujutro po lokalnom vremenu, a regionalnim čelnicima bit će dopušteno da to prilagode uvjetima u tim regijama, ali mogu uvoditi samo strožije mjere.
Vijesti / Svijet | 25. 10. 2020. u 16:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Španjolska proglasila izvanredno stanje 

Premijer Španije Pedro Sanchez proglasio je danas, drugi put ove godine, izvanredno stanje u toj zemlji kako bi se pokušao zaustavi novi rast broja oboljelih od koronavirusa, javili su lokalni mediji.

Kako prenosi Reuters, izvanredno stanje dat će regijama koje same odlučuju o svojim zdravstvenim pitanjima podršku za uvođenje strožijih mjera, uključujući policijski sat.

Policijski sat, prenose mediji, trajat će od 23 sata do šest sati ujutro po lokalnom vremenu, a regionalnim čelnicima bit će dopušteno da to prilagode uvjetima u tim regijama, ali mogu uvoditi samo strožije mjere.

Također bit će im dopušteno da zatvore regionalne granice, a javna okupljanja bit će ograničena na šest osoba iz različitih domaćinstava, piše AP.

''Stvarnost je da su Europa i Španjolska uplovili u drugi val pandemije. Živimo u ekstremnoj situaciji koja je najozbiljnija u posljednjih pola stoljeća'' - kazao je novinarima premijer Pedro Sanchez nakon sastanka s kolegama iz svog kabineta.

Najavio je da će krajem sljedećeg tjedna zatražiti od parlamenta da produži mjere do svibnja naredne godine.

Regionalni dužnosnici već su se dogovorili o novom izvanrednom stanju, a današnji sastanak trebao je podržati njihove prijedloge.

Mjere omogućavaju nacionalnoj vladi izvanredne ovlasti, uključujući mogućnost privremenog ograničavanja osnovnih sloboda garantiranih španjolskim Ustavom.

Madrid je na početku pandemije nametnuo neke od najstrožih mjera protiv širenja zaraze, dok se zdravstveni sustav pokušavao izboriti s velikom brojem oboljelih od novog koronavirusa.

Mjere su tijekom ljeta ublažene, ali, kao i mnoge druge europske zemlje, Španjolska je posljednjih tjedana zabilježila drugi val zaraze.

Španjolska je sada jedna od zemalja s najvećim brojem infekcija u zapadnoj Europi. Ukupan broj zaraženih porastao je na 1.046.132 u petak, a ukupni broj smrtnih slučajeva bio je blizu 35.000.

Kopirati
Drag cursor here to close