Šverc komerc

Oružje iz BiH 'osigurava' europske kriminalce

Prema obavještajnim podacima, u BiH evidentirano 10 organiziranih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem oružja.
Vijesti / Flash | 21. 01. 2022. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oružje iz BiH krijumčari se kamionima i autobusima koji imaju prethodno pripremljeno duplo dno, takozvani štek, ili u spremnicima u kojima se nalazi druga roba, a krajnje odredište su zemlje kao što su Švedska, Francuska, Belgija i Nizozemska te u manjem obimu države iz okruženja.

Pokazuju to najnovije operativne informacije, u kojim se navodi da je od 2018. do 2020. godine, prema obavještajnim podacima, u BiH evidentirano 10 organiziranih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem oružja, pišu "Nezavisne novine". 

U Prijedlogu procjene prijetnje od organiziranog kriminala u BiH u 2021. godini istaknuto je da, na osnovu raspoloživih podataka, u BiH i dalje egzistiraju velike količine naoružanja zaostalog iz perioda konflikta.

Niža cijena 

To oružje se, kako je navedeno, krijumčari, odnosno nelegalno prodaje u EU, gdje postoji rast potražnje na crnom tržištu, a naoružanje traže lica koja se dovode u vezu sa organiziranim kriminalom i terorizmom.

Raspoloživi podaci ukazuju da se modus operandi krijumčarenja oružja odvija tako da organizirane kriminalne grupe kupuju oružje na ilegalnom tržištu BiH od njima poznatih lica, privremeno ga skladište u BiH, a nakon toga ga koriste za kriminal u BiH, zemljama regije ili EU.

"Isto tako, to oružje organizirane kriminalne grupe krijumčare na području EU, čime ostvaruju financijsku korist zbog razlike u cijeni na ilegalnom tržištu BiH u odnosu na ilegalno tržište EU", ističe se u procjenama nadležnih institucija.

Osim toga, u dokumentaciji Ministarstva sigurnosti BiH ističe se da se oružje, nabavljeno u BiH koristi za kriminal u Europi, uključujući i oružane pljačke.

"Kriminalna lica, podrijetlom iz BiH, koja borave u inozemstvu, upoznata su s prilikama u vezi s ilegalnim tržištem i cijenama naoružanja u BiH, kao i s potražnjom u kriminalnom miljeu države u kojoj borave, pa su evidentirani i njihovi dolasci u BiH s ciljem nabavke oružja i njegove prodaje kriminalnim grupama koje na području više zemalja Europe vrše teška razbojništva, oružane pljačke i druge nezakonitosti", navodi se u dokumentaciji.

Trampa 

Ističe se da su kriminalne grupe koje se bave ovom vrstom kriminala dobro organizirane, pri čemu svaki pripadnik grupe ima svoju ulogu. Uloge su sljedeće: glavni članovi grupe dogovaraju nabavku oružja, drugi pripadnici imaju ulogu servisiranja i osposobljavanja oružja, daljeg transporta i predaje oružja s ciljem daljeg nezakonitog prometovanja iz BiH u druge zemlje. Takve grupe su, istaknuto je, veoma prilagodljive na promjene i dešavanja oko njih.

"Kriminalne grupe surađuju tako da dolazi do zamjene oružja za drogu. Dolazi i do povremenog korištenja ljudskih resursa iz jedne grupe u drugoj sa točno određenim zadacima i obvezama", istaknuto je u Prijedlogu procjene prijetnje od organiziranog kriminala u BiH u 2021. godini.

Ipak, naglašeno je da postoji trend smanjenja ukupnih količina oružja u ilegalnom posjedu na crnom tržištu oružja u BiH, pa se očekuje da dođe do promjena načina djelovanja spomenutih grupa, u smislu da će neke kriminalne grupe pokušati da trguju i prepravljenim startnim oružjem ili nekim drugim vrstama oružja.

Stroga kontrola 

"Da bi se ovo preduprijedilo, potrebno je u zakonima o oružju rigoroznije tretirati registraciju ove vrste oružja. Zbog svih činjenica, kao i podatka da trgovina oružjem omogućava stjecanje enormne i brze financijske dobiti, procjene su da će i u narednom periodu trgovina oružjem ostati jedna od oblasti djelovanja organiziranih kriminalnih grupa", navodi se u procjenama.

Aleksandar Radić, vojni analitičar i stručnjak za sigurnost, ističe da je već dugo na Zapadu prilično stroga kontrola koja se odnosi na posjedovanje oružja.

"Pomalo su isparile zalihe nelegalnog oružja koje je potrebno za kriminalce i ne daj Bože teroriste. Sа druge strane, koliko god je godina prošlo od proteklog rata u BiH, ima dovoljno privatnih zaliha za osiguravanje tog tržišta. To je onda prirodan izvor", rekao je Radić.

Prema njegovim riječima, veoma je teško pričati o količinama naoružanja koje iz BiH odu ka Zapadu.

"Nije riječ o masovnom odljevu, ali to jeste način da se kriminalne strukture osiguraju naoružanjem. Znači, neko odluči da iz svoje zbirke ukloni oružje koje je naslijedio iz rata, proda ga kome treba i tako krene lanac. I, naravno, svi u tom lancu su zaradili, do onog posljednjeg korisnika, koji tim oružjem može da počini krivično djelo, a to je ono što brine strance", naglasio je Radić u izjavi za "Nezavisne novine".

Kopirati
Drag cursor here to close