Sve je na čekanju

Općinski sud u Čitluku ne radi, a spisi stoje 'zapakovani' u Mostaru

Vijesti / Flash | 12. 03. 2017. u 11:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Čitluku još nije počeo raditi. Nakon što je poništeno imenovanje sudaca koji su trebali raditi u čitlučkom sudu, procedura je vraćena na početak. U međuvremenu vlada potpun zastoj u rješavanju nagomilanih sporova iz te lokalne zajednice. Naime, spisi svih predmeta zapakovani su u kutije, nalaze se u sudu u Mostaru i već mjesecima čekaju preseljenje koje još nije na vidiku, piše Federalna.ba.

Sud u Čitluku trebao je početi raditi 1. Prosinca prošle godine. No, obnovljena i opremljena zgrada suda i dalje stoji prazna. Procedura se zakomplicirala nakon što je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće imenovalo četiri suca čija nacionalna pripadnost - jedna osoba iz reda hrvatskog, jedna iz srpskog i dvije iz reda bošnjačkog naroda - nije odgovarala dijelu političkih aktera koji su isticali da je Čitluk sredina u kojoj žive skoro isključivo Hrvati. Odluka je naknadno poništena, a na nova imenovanja se još čeka.

Kada će pitanje imenovanja sudaca za Općinski sud u Čitluku doći na dnevni red Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, još se ne zna. Predsjednik ovog tijela Milan Tegeltija kaže kako će biti na nekoj od sljedećih sjednica.

U međuvremenu je općina Čitluk, koja uključuje i Međugorje, u svojevrsnom pravosudnom vakumu. Spisi vezani za ostavinske rasprave, imovinske sporove, tužbe za utvrđenje vlasništva od kojih ovisi izdavanje građevinskih dozvola te brojnim drugim predmetima, zapakovani u kutije već mjesecima čekaju preseljenje, piše Federalna.ba.

''Mi očekujemo da će biti konačno završeno imenovanje sudaca kako bi sud počeo rad. Predmeti iz Čitluka se ne rješavaju, oni su u sudu u Mostaru i čekaju'', objašnjava načelnik Čitluka Marin Radišić.

Iduća sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća zakazana je za 22. ožujka. Tada bi možda mogla biti izvršena imenovanja sudaca, kako bi sud u Čitluku mogao početi rad i rješavati predmete na koje mještani Čitluka čekaju već mjesecima.

Podsjetimo, u studenom 2016. VSTVBiH je za suce ovog suda imenovao dvoje sudaca Hrvata, te po jedno iz reda srpskog i bošnjačkog naroda, što je izazvalo žestoke reakcije, a prigovori su se odnosili na to da nije poštivana konstitutivnost naroda u Općinskom sudu u Čitluku. Odluka je poništena u veljači.

Zbog velikog broja upita u vezi za nacionalnu zastupljenost novoimenovanih sudaca u Općinski sud u Čitluku, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) krajem studenog prošle godine, objavilo je kako je prilikom tog izbora ''primijenjen nacionalni balans Hercegovačko-neretvanske županije'', koji je prema Popisu stanovništva iz 1991. godine bio 37,4 posto Bošnjaka, 40,7 posto Hrvata, 14,1 posto Srba i 7,9 posto ostalih.


Kopirati
Drag cursor here to close