Osuđeni za ubojstva

'Opasni' zatvorenici štrajkuju glađu - Ako nemaš para, ne možeš da živiš

''Zadnje vrijeme trpimo totalno torturu od pojedinaca. U zatvoru u Vojkovićima ako nemaš para, ne možeš da živiš. Hrana je grozna, kao da samo vegeterijanci, ako ne kupujemo svojim parama, onda smo gladni'', ističe Lakić.
Vijesti / Flash | 29. 11. 2023. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uslovi u Zavodu za izvršenje krivčnih sankcija, pritvora i drugih mjera u Vojkovići su nehumani i uskraćena su nam neka od osnovnih prava zbog čega smo pokrenuli štrajk glađu i žeđu, tvrdi ovo u razgovoru za Srpskainfo Milenko Lakić Laki koji služi kaznu od 35 godina zatvora zbog ubojstava.

Suradnik Turkovića

Lakić bio član kriminalne grupe i jedan od najbližih suradnika Zijada Turkovića i osuđen je zbog tri ubojstva. Također, bio je i član Jedinice za specijalne operacije (JSO) na čijem čelu je bio Milorad Ulmek Legija.

Milenko Lakić u razgovoru za Srpskainfo pojašnjava da već više od 130 sati nije ništa jeo ni pio i da neće sve dok se ne poprave uslovi.

''Zadnje vrijeme trpimo totalno torturu od pojedinaca. U zatvoru u Vojkovićima ako nemaš para, ne možeš da živiš. Hrana je grozna, kao da samo vegeterijanci, ako ne kupujemo svojim parama, onda smo gladni'', ističe Lakić.

Ne mogu liječniku

On dodaje da je najveći problem, što bez para ne mogu ići ni liječnicima.

''Mi smo osigurani i do sada smo mogli bez problema otići liječniku i da nam propišu lijekove. Međutim, to se sve promijenilo zadnjih dana. Sada više ne možemo doći do lijekova ako nemamo pare. Nitko neće da nas ni pregleda'', priča Lakić.

Ističe da zbog toga imaju problema sa zdravljem, zato što tu ima dosta osuđenika koji nemaju sad novca da kupuju lijekove.

''Mi znamo gdje smo, ali ovo nisu uvjeti dostojni čovjeka. Sve je kriva uprava zatvora, a u koju su dovedeni nestručni ljudi koji ne znaju raditi svoj posao. Svaka čast čuvarima, oni nam pomažu, čak kad vide šta nam serviraju za ručak znaju nam i oni sami donositi hranu'', pojašnjava Milenko Lakić.

Kao još jedan problem navodi grijanje, koje im gase zbog čega trpe i velike hladnoće.

Kaže da su se zbog toga on i Mevlud Jašarević odlučili na štrajk glađu i žeđu.

Imaju najbolje uvjete tvrdi direktor

Podsjetimo, Jašarević je osuđen na 15 godina zbog toga što je 2011. godine počinio teroristički napad tako što je pucao na Ambasadu Amerike u Sarajevu.

Direktor zatvora Siniša Perković potvrdio je za Srpskainfo da je upoznat sa štrajkom osuđenika, ali odbacuje sve njihove tvrdnje.

''Jašarević je već odustao od štrajka, a mislim da će uskoro odustati i Lakić. Zatvorenici u ovom zatvoru imaju uvjete najbolje od svih drugih ustanova ovog tipa'', ističe Perković.

Kaže da nije točno da zatvorenici moraju plaćati sve lijekove.

''Mi imao listu od preko 2.000 lijekova koji su besplatni i dostupni zatvorenicima. Svaki lijek koji im liječnik propiše je besplatan'', poručuje Perković.

On je istaknuo i da je medicinski dio zatvora u Vojkovićima jedan od najboljih na cijeloj regiji.

Rekao je i da u ovoj ustanovi borave neki od najopasnijih zatvorenika i da je sve pod kontrolom i da nema nikakvih problema.

Likvidacije

Kao što je navedeno, Lakić važi za jednog od najopasnijih zatvorenika koji boravi u zatvorima u BiH.

Prema presudi Suda BiH, od pet likvidacija za koje je osuđena grupu Zijada Turkovića, Lakiću je dokazano da je direktno izvršio dva. Lakiću su dokazana hladnokrvna ubojstva Vernera Ajdarija i Marija Tolića, dok je učestvovao u ubistvu Rajka Milovanović koji je i sam bio dio Turkovićeve zločinačke organizacije.

Ajdari i Tolić skupa su likvidirani 25. ožujka 2010. Godine u kući. Njihova hladnokrvna ubojstva opisao jedan od svjedoka pokajnika. Tijela su nađena nakon šest mjeseci u šumi.

Posebno je jeziva bila likvidacija Rajka Milovanovića koje se desila u travnju 2010. godine, nekoliko dana nakon što je i sam učestvovao u likvidaciji Ajadrija i Tolića. Lakić ga je nazvao i rekao da iskopa grob navodno za neke druge osobe, međutim taga je ubio i zakopao u raku koju je on sam iskopao.

Lakić je bio pripadnik i Jedinice za specijalne operacije (JSO), čiji je komandant Milorad Ulemek Legija, a koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog organizovanja ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. U ispovijesti koju je 2011. dao za Hayat TV, Lakić je rekao da je „crvene beretke“ trebalo pobiti jer su postali životinje:

“Mi nismo odgovarali nikome osim državi i trebalo nas je samo pobiti kad su stali ratovi. Trebalo nas je nekako na foru pobiti, na nekoj paradi, jer su napravili 300 životinja”, rekao je Lakić.

Opisao je i kako se kod njega naručuju krivična djela

''Mene privode čitav život, dok god budem hodao. Znači, kod mene dođeš i naručiš, isto kao flašu rakije. Naručiš, bolan, ili pljačku ili otmicu ili iznudu. Momentalno! Kad tebe kriminalna grupa moli za nešto da uradiš, prema zakonu, ti se pitaš, ne pitaju se oni, ti si iznad njih. Ja žuto (heroin) povučem i ‘fiuuuu’, posao! Ima gdje sam privođen, da je Uglješa naredio da ubijem tog i tog, da je Joca naredio da ubijem tog i tog, da je Đoka naredio da ubijem tog i tog, Turković tog i tog'', ispričao je Lakić za Srpskainfo.

Kopirati
Drag cursor here to close