KPZ Mostar

Istraga u mostarskom zatvoru - Tri djelatnika optužena za premlaćivanje zatvorenika

U pismu koje smo dobili od dijela zaposlenika KPZ-a navodi se kako je pretučen osuđenik A.S. od strane uposlenika D. S., D. Č. te S. D. bez, kako navode, ikakvog povoda i razloga.
Vijesti / Crna Kronika | 03. 11. 2023. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri djelatnika Kazneno popravnog zavoda Mostar (KPZ), optužena su za premlaćivanje zatvorenika ove ustanove, koje se navodno dogodilo sredinom srpnja 2023. godine, potvrđeno je za Bljesak.info iz više službenih izvora.

U pismu koje smo dobili od dijela zaposlenika KPZ-a navodi se kako je pretučen osuđenik A.S. od strane uposlenika D. S., D. Č. te S. D. bez, kako navode, ikakvog povoda i razloga.

''To premlaćivanje se dogodilo na hodniku KOLEKTIVA II pred oko 20 drugih osuđenih osoba i 3 kamere za videonadzor. Nakon brutalnog iživljavanja koje se dogodilo na hodniku, svjesni da su pod videonadzorom guraju osuđenika u sobu gdje nastavljaju batinanje i nanose mu teške tjelesne ozljede. Nakon toga kreću pritisci da se dokazi unište tj. Videonadzor'', navodi se u pismu.

Pritisak

Dodaju i da su osuđenici KOLEKTIVA II izloženi pritiscima i prijetnjama te uvjetovani radnim angažmanima i uvjetnim otpustima ako progovore istinu.

Iz Federalnog ministarstva pravde za Bljesak.info su rekli kako su upoznati s predmetnim događajem, a o svemu su upoznati i tužiteljstvo HNŽ i MUP HNŽ, koje događaj obrađuju.

U pismu su zaposlenici KPZ-a naglasili kako direktor KPZ-a Mario Marić nije želio sudjelovati u prikrivanju kaznenih djela koja su se dogodila, no navode da je izostala njegova reakcija.

''Navedena trojka i dalje obnaša najbitnije funkcije unutar KPZ-a te iz te pozicije i dan danas direktno utječu na svjedoke oštećenog A.S. koji nema nikakvu zaštitu unutar KPZ-a'', navedeno je.

Dokazi proslijeđeni nadležnima

Direktor KPZ-a Mostar Mario Marić za Bljesak.info je rekao kako su imali zabilježen ovaj slučaj, te da su dokazi proslijeđeni nadležnim tijelima na postupanje.

''U ovom trenutku mogu tek potvrditi da smo imali zabilježen slučaj vezano za koji je po saznanju, u svrhu dokumentiranja događaja, naloženo poduzimanje interne istražne procedure'', naveo je.

Ističe kako su osigurani dokazi i drugi materijali koji su proslijeđeni nadležnim tijelima uključujući Županijsko tužiteljstvo HNŽ u Mostaru, Federalno ministarstvo pravde i Instituciju Ombudsmana za ljudska prava BiH.

''No obzirom kako je i dalje u tijeku postupak službene istrage koju vodi Županijsko tužiteljstvo HNŽ ne bih iznosio više detalja kako ne bi došlo do potencijalne ugroze tog postupka ili interesa sudionika događaja koji imaju pravo smatrati se nevinima dok se eventualno ne utvrdi njihova krivnja'', navodi Marić.

Upit o ovom slučaju smo poslali Tužiteljstvu HNŽ i MUP-u HNŽ, čije očitovanje nismo dobili do zaključenja teksta.

Kopirati
Drag cursor here to close