Popis od 30 osoba dostaviti GP

Omogućen ulazak u BiH srodnicima državljana BiH koji su evakuirani iz Gaze

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dostavit će Graničnoj policiji BiH popis 30 osoba koji uz osobne sadrži i podatke o srodstvu s bh. državljanima.
Vijesti / Flash | 19. 11. 2023. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / 

Vijeće ministara BiH donijelo je u novom tekstu Odluku o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uvjetima državljanima Palestine koji su srodnici državljana BiH.

Na ovaj način omogućen je olakšani ulazak u BiH za 30 osoba koji su srodnici državljana BiH, a evakuirani su zajedno s državljanima BiH iz Pojasa Gaze, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dostavit će Graničnoj policiji BiH popis 30 osoba koji uz osobne sadrži i podatke o srodstvu s bh. državljanima. Ulazak je omogućen preko graničnog prijelaza 'Međunarodni aerodrom Sarajevo'.

Ranije je priopćeno kako je za državljane BiH i njihove srodnike, koji su uspješno evakuirani iz Pojasa Gaze, Država Katar osigurala zrakoplov i snosit će troškove njihovog boravka u Egiptu i prijevoza u Bosnu i Hercegovinu.

Ne glasovanje i prolongiranje

Ministri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine sinoć nisu glasovali o Odluci da državljani Palestine, koji su u srodstvu s bh. državljanima, dobiju dozvolu ulaska u našu zemlju.  Ranije je prolongirano donošenje odluke jer se ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac protivio usvajanju odluke o odobravanju ulaska bh. državljana iz Gaze u našu zemlju.

U Bosnu i Hercegovinu po ovom su mogli ući samo oni koji imaju putovnicu ove države, no većina obitelji je takvu mogućnost odbacila jer bi to značilo odvajanje od djece.

Podsjetimo, iz Gaze je evakuirano nekoliko desetina državljana Bosne i Hercegovine i njihovih srodnika. Oni borave u Kairu gdje prema Zakonu mogu biti svega 72 sata.

Jučer se oglasio i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, ističući kako su uspjeli državljane Bosne i Hercegovine izvesti iz Gaze u Egipat.

Sigurnosni aspekt

Naveo je da u odluci Vijeća ministara treba stajati točan broj i status svih osoba koje ulaze u našu zemlju, i da se na tome radi cijelilo cijeli dan.

"Krizni stožer u MVP radi bez prestanka, imamo odličnu komunikaciju s Ministarstvom sigurnosti i ostalim institucijama. Dovodimo kući ljude iz ratom zahvaćenog područja, a u svakoj prilici se zakoni naše zemlje moraju poštovati, sigurnosni aspekt je veoma važan", objavio je Konaković na društvenim mrežama.

Apelirao je na medije da ovu temu ne koriste u političke svrhe, jer je riječ o ozbiljnom procesu.

Kopirati
Drag cursor here to close