Zaštita

Ombudsmeni osudili ekstremizam i sve oblike govora mržnje

Ombudsmeni napominju da se pod terminom “govor mržnje” podrazumijevaju: “… svi oblici izražavanja, koji šire, potiču, promoviraju ili opravdavaju rasnu mržnju, ksenofobiju, antisemitizam...
Vijesti / Flash | 13. 03. 2019. u 11:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur najoštrije su osudili svaki ekstremizam te sve oblike govora mržnje koji ne pridonose zajedništvu i stabilnosti te zaštiti ljudskih prava građana Bosne i Hercegovine. 

Ombudsmeni napominju da se pod terminom “govor mržnje” podrazumijevaju: “… svi oblici izražavanja, koji šire, potiču, promoviraju ili opravdavaju rasnu mržnju, ksenofobiju, antisemitizam i druge oblike mržnje na temelju netolerancije, uključujući: netoleranciju izraženog agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, diskriminaciju i neprijateljstvo prema manjinama, migrantima i ljudima imigrantskog porijekla [1]". ( [1] Odbor ministara Vijeća Europske unije, Preporuka 97/20) 

Ombudsmeni očekuju od nadležnih institucija da u svim slučajevima ispoljavanja ekstremizma i posebno govora mržnje reagiraju u skladu s pozitivnim propisima te preduzmu sve neophodne korake i istraže radnje usmjerene na podsticanje straha i netolerancije u društvu počinjene od strane bilo kojeg pojedinca ili grupe, a  koje dovode do izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje u Bosni i Hercegovini. 

Istovremeno, ombudsmeni smatraju da, nadležni organi moraju da pošalju jasnu poruku da neće tolerirati nijedan oblik ekstremizma i da će svaki akt suprotan demokratskim vrijednostima biti sankcioniran. 

Ombudsmeni ujedno pozivaju sve građane i institucije da se aktivno uključe u borbu protiv straha, mržnje i ekstremizma putem dijaloga, razumijevanja i međusobnog poštovanja, priopćeno je iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH.


Kopirati
Drag cursor here to close