Odluka o izručenju

Odvjetnik BBB-a: Visok stupanj neozbiljnosti u grčkoj istrazi

Dodao je kako obrana nastavlja isticati da grčki zatvori ne mogu pružiti dostojanstven tretman hrvatskim zatvorenicima.
Vijesti / Flash | 12. 10. 2023. u 17:08 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nastavit će u petak odlučivati o predaji četvorice Dinamovih navijača koje Grčka traži zbog sudjelovanja u navijačkim neredima, doznaje se na sudu.

Odvjetnik Hrvoje Lukavec, branitelj jednog od Bad Blue Boysa za kojima je Grčka raspisala europski uhidbeni nalog (EUN), kazao je nakon sjednice izvanraspravnog vijeća da je sud pokazao vrhunsku ozbiljnost kakva i priliči ovakvom slučaju i analizirao svu dokumentaciju prije donošenja odluke.

Formalni nedostaci

"Formalni nedostaci grčkih uhidbenih naloga su da ne sadrže ni jedan podatak koji bi se podveo pod Zakon o kaznenoj suradnji s državama članicama EU. Ne sadrži uopće opis kaznenog djela, stupanj sudioništva i ostale elemente koji su propisani sadržaj", kazao je Lukavec.

Dodao je kako obrana nastavlja isticati da grčki zatvori ne mogu pružiti dostojanstven tretman hrvatskim zatvorenicima i da hrvatski navijači u Grčkoj neće imati pošteno suđenje. Istaknuo je da istraga traje već dva mjeseca bez konkretnog pomaka.

"Ništa od DNK analize nismo dobili niti jedan Grk nije uhićen. Na dan nereda u Ateni bili su pripadnici pet navijačkih skupina, a ni jedan pripadnik nijedne druge navijačke skupine nije uhićen osim pripadnika BBB-a. Sve to ukazuje na visok stupanj neozbiljnosti u samoj grčkoj istrazi", nadodao je.

Nisu ispunjene pretpostavke za izručenje

Ivan Kobaš, koji zastupa drugog navijača, potvrdio je nakon sjednice da je postupak predaje njegovog branjenika Grčkoj prekinut. Premda Kobaš nije precizirao razloge prekida, mediji navode kako taj navijač obuhvaćen kaznenim postupcima u Hrvatskoj te da će se o njegovom mogućem izručenju raspravljati tek nakon što ti postupci budu okončani.

"Postupak u odnosu na mog branjenika je prekinut, zasad neće biti izručenja, vidjet ćemo poslije što će se dogoditi. Smatram da ovdje definitivno nisu ispunjene pretpostavke za izručenje i to iz više razloga. Prvi i osnovni je što iz EUN-a uopće nije moguće utvrditi što mu se stavlja na teret", rekao je Kobaš.

Upitan za pismo ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice grčkom kolegi u kojem poziva da se istraga okonča čim prije, Kobaš je odgovorio kako se hrvatska država mora aktivnije angažirati u zaštiti naših građana koji su zatočeni u inozemstvu.

Čekaju završetak istrage

Postupajući po 10 europskih uhidbenih naloga pristiglih iz Grčke policija je krajem rujna privela pripadnike navijačke skupne Bad Blue Boysa koje grčko pravosuđe traži zbog sudjelovanja u neredima u kojima je uoči utakmice Dinama i AEK-a u kolovozu smrtno stradao 29-godišnji grčki navijač.

Nad osumnjičenim navijačima policija, prema neslužbenim podacima, nije provodila kriminalističko istraživanje već samo postupala po europskom uhidbenom nalogu.

Dvojici, 27-godišnjaku iz Velike Gorice i 28-godišnjaku iz Zagreba, dežurni suci istrage odredili su istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, a iz istog razloga sutkinja istrage sisačkog Županijskog suda odredila je pritvor 29-godišnjaku.

Drugu dvojicu BBB-a, 43-godišnjaka i 21-godišnjaka, zagrebački sud pustio je na slobodu uz mjere opreza, dok za dijelom navijača obuhvaćenih EUN-om policija još traga

Nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris 7. kolovoza ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, u Grčkoj su uhićena 102 navijača zagrebačkog Dinama koji u zatvorima čekaju završetak istrage.

Kopirati
Drag cursor here to close