Spasili dijete

Održana komemoracija talijanskim novinarima koji su ubijeni u Mostaru 1994.

U znak sjećanja na žrtvu trojice reportera, koji su svojim tijelima, kao štitom, spasili život djetetu koje su intervjuirali, u ponedjeljak je veleposlanilk Italije u BiH Nicola Minasi položio vijenac uz spomen ploču na mjestu pogibije.
Vijesti / Flash | 28. 01. 2020. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je održana komemoracija za trojicu talijanskih novinara RAI-ja iz Trsta, Daria D’Angela, Marca Luchetta i Alessandra Ota, koji su, krenuvši iz Italije kako bi snimili reportažu o djeci žrtvama rata, ubijeni u eksploziji granate 28. siječnja 1994. godine.

U znak sjećanja na žrtvu trojice reportera, koji su svojim tijelima, kao štitom, spasili život djetetu koje su intervjuirali, u ponedjeljak je veleposlanilk Italije u BiH Nicola Minasi položio vijenac uz spomen ploču na mjestu pogibije, u ulici Braće Fejića 82a.

''Želimo biti dobri zaštitnici mira i društva. Mislim da je važno naći istinu i moramo odati počast svim nevinim žrtvama. Istina je potrebna bez obzira na sudski i zakonski postupak.  I ove godine obilježavamo godišnjicu smrti naših novinara, ali također želimo odati počast svim nevinim žrtvama rata'', kazao je Minasi.

Foto: Bljesak.info / Sjećanje na italijanske novinare koji su u Mostaru izgubili život 1994.

Djeca štićenici Dječjeg doma Mostar, položili su po jednu ružu pored vijenca.

Povodom dvadesetpetogodišnjice smrti novinara, paralelno se održala komemoracija i u Trstu, gradu iz kojeg potječu i u kojem se nalazi sjedište 'Fondazione Luchetta Ota D’Angelo Hrovatin', fondacije koja je osnovana nakon njihove pogibije u Mostaru, a koja pomaže u liječenju djece ranjene u ratovima i djece oboljele od bolesti koje su neizlječive u njihovim državama.

Foto: Bljesak.info / Sjećanje na italijanske novinare koji su u Mostaru izgubili život 1994.

''Od 2007. godine ovdje dočekujemo i ispraćamo studente i srednjoškolce iz cijele Italije. Po pet ekskurzija godišnje dođe ovdje i više tisuća djece i omladine je prošlo ovim mjestom. Danas sam jako tužna. Ovu važnu ploču postavili su ljudi koji su htjeli da se zna što se dogodilo kad se rat završi'', poručila je Sadeta Sefić, predsjednica Dnevnog centra ''Kuća otvorenog srca''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close