Grude

Održan okrugli stol o borbi protiv trgovine ljudima

Ovo je drugi u nizu od planirana četiri okrugla stola koje organizira Crveni križ ŽZH.
Vijesti / Flash | 04. 08. 2022. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Grudama je u srijedu održan okrugli stol na temu ''Zaštitimo žrtve trgovine ljudima'' u organizaciji Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke, a u sklopu projekta ''Psihosocijalna pomoć žrtvama trgovine ljudima'' kojeg financira Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE.

Okrugli stol okupio je predstavnike Koordinacijskog tima za borbu protiv trgovine ljudima ŽZH, Tužiteljstva ŽZH, MUP-a ŽZH (PU Grude), Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH, Centra za socijalni rad Grude i Ljubuški, Doma zdravlja Grude, Crvenog križa Grude, članove Odjela za prvu psihološku pomoć Crvenog križa ŽZH, odnosno relevantne aktere u borbi protiv trgovine ljudima s područja Županije Zapadnohercegovačke.

Ovo je drugi u nizu od planirana četiri okrugla stola koje organizira Crveni križ ŽZH. Cilj ovakvih okruglih stolova je podizanje razine koordinacije svih aktivnosti koje za svrhu imaju borbu protiv trgovine ljudima i pomoć potencijalnim žrtvama na području Županije Zapadnohercegovačke.

Jedan od zaključaka okruglog stola jeste da pristup borbi protiv trgovine ljudima treba i mora biti holistički, odnosno sveobuhvatan. Potrebno je da institucije djeluju sinkronizirano pri otkrivanju, identifikaciji, zaštiti žrtve trgovine ljudima te kažnjavanju počinitelja. Također, istaknuta je potreba nadogradnje kapaciteta za smještaj žrtava trgovine ljudima u tzv. ''sigurne kuće'', jer međunarodna i domaća legislativa propisuje zaštitu žrtve putem osiguranog smještaja dok za njim postoji potreba.

Predavanje je održala psihologinja izv.prof.dr.sc. Kristina Sesar koja je istaknula da je poznavanje indikatora kao i procedura postupanja preduvjet za uspješnu zaštitu potencijalnih žrtava trgovine ljudima. Važno je napomenuti da je Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke pokrenuo besplatni SOS telefon za psihosocijalnu pomoć žrtvama trgovine ljudima 0800 800 32.

U cilju podizanja svijesti javnosti te potencijalnih žrtava trgovine ljudima, Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke u suradnji s Programom podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE, organizirat će javnu kampanju, okrugle stolove, online radionice i sl.

Kopirati
Drag cursor here to close