Sve češća pojava

Djeca sve češće žrtve trgovine ljudima

Dodatan problem je i krijumčarenje migranata. U Bosni i Hercegovini se još bilježe razni načini za ilegalno prebacivanje migranata.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 07. 2022. u 07:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini 2021. godine identificirano je 57 žrtava trgovine ljudima. Većinom su bili prisiljeni na prosjačenje ili su radno eksploatisani.

Građanima Bosne i Hercegovine sada je dostupna online aplikacija, putem koje se mogu informirati i uticati na sprječavanje trgovine ljudima.

Trgovina ljudima je veoma težak oblik kriminaliteta. Cilj krijumčara je ostvariti zaradu kroz eksploataciju. Žrtva trgovine ljudima može biti svatko. 

Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, kaže: ''Njih 56 su bili iz Bosne i Hercegovine, jednu smo imali žrtvu stranca. Velika većina žrtava su bili radno iskorištavani, najčešće u svrhu organiziranog prislinog prosjačenja, ili klasične radne eksploatacije. Nešto manje, mislm jedan slučaj da je bio vezan za seksualnu eksploataciju''.

Većina identificiranih žrtava, prema navedenim podacima, su djeca koje su krijumčari tjerali na prosjačenje na ulicama. Međunarodna organizacija za migracije, u suradnji s institucijama Bosne i Hercegovine, aktivno radi na suzbijanju trgovine ljudima.

Laura Lungarotti, šefica Misije IOM-a u BiH, ističe: "Imamo više od 150 hiljada žrtava kojima pružamo pomoć širom svijeta i imamo i globalnu bazu podataka koja nam omogućava da razumijemo ključne trendove u trgovini ljudima širom svijeta".

Dodatan problem je i krijumčarenje migranata. U Bosni i Hercegovini se još bilježe razni načini za ilegalno prebacivanje migranata.

Mladen Bogićević, iz Terenskog ured Sjeveroistok GPBiH, navodi: "Sva ta lica koja se bave time, više ne prezaju da li će prebacivati ljude, oružje, bilo što što može da se krijumčari i što donosi brzu zaradu. U nekom prošlom razdoblju smo znali zabilježiti ilegalne migrante u tovarnim prostorima".

Zajednički rad IOM-a i Ureda za borbu protiv trgovine ljudima pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine iznjedrio je naprednu mobilnu aplikaciju koja će unaprijediti procjenu i proaktivniju identifikaciju žrtava trgovine ljudima.

"Aplikacija je besplatna, može da raditi u i offline modu, tako da smo radeći na njoj nastojali da bude široko prihvaćena i široko korištena", navodi Samir Rizvo.

Veliku akciju nedavno je proveo i Frontex u suradnji sa Europolom i Interpolom u borbi protiv trgovine ljudima, posebno djecom. Policija je širom Europe uhitila 130 ljudi osumnjičenih za trgovinu ljudima. Identificirano je više od stotinu mogućih žrtava. U toj sveobuhvatnoj akciji, uz brojne zemlje sudjelovala je i Bosna i Hercegovina.

Kopirati
Drag cursor here to close