Udruženje novinara

Odnos dr. Sebije Izetbegović prema novinarima je ponižavajući za obje profesije – i novinarsku i liječničku

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari uputio je javni prosvjed doktorici Sebiji Izetbegović
Vijesti / Flash | 02. 02. 2019. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari uputio je javni prosvjed doktorici Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), zbog uvredljivog, arogantnog i neprofesionalnog postupanja prema novinarima i medijima na press konferenciji u Sarajevu 31. siječnja ove godine.

 ''Jednostavan događaj, čija je svrha trebala biti prezentiranje rezultata poslovanja najveće javne zdravstvene ustanove u BiH, pretvorio se, zaslugom doktorice Izetbegović i njenih suradnika, u višesatnu performansu, tijekom koje su novinari ismijavani, istjerivani iz dvorane ili na druge, nekulturne načine onemogućeni u dobivanju informacija od  javnog značaja'', navode iz Upravnog odbora BH novinara, te štro osuđuje takvo postupanje, ocjenjuje  ga neprimjerenim,  suprotnim osnovnim postulatima javnog komuniciranje i ponižavajućim za obje profesije – i novinarsku i liječničku.

''Bez namjere da određuje vodećim ljudima sarajevskog KCUS – a na koji će način organizirati konferenciju za novinare, smatramo kako niko, pa ni doktorica Izetbegović sa suradnicima, nema pravo obrušiti se na novinare pojedinih medija, uskratiti im odgovore na pitanja o poslovanju, kvaliteti i nivou usluga građanima, kao i odlasku brojnih stručnjaka iz ove zdravstvene ustanove'', navodi se dalje u priopćenju.

S tim u vezi, Upravni dobor BH novinara zahtjeva od direktorice Izetbegović ispriku medijima i cjelokupnoj bh. javnosti zbog neprihvatljivog ponašanja prema novinarima,  uključujući i uskraćivanje odgovora na pitanja o učestalim, javnim kritikama njenog rada i  zdravstvenih usluga u KCUS – u.

Upravni odbor BH novinara poziva također novinare i medije da sa mnogo više profesionalnog dostojanstva i kolegijalnosti postupaju u situacijama kada javni dužnosnici vrijeđaju njihove kolegice i kolege, uskraćuju im odgovore na kritička pitanja ili ih istjeruju sa javnih događaja.

U takvim bi situacijama svi novinari, solidarno, morali napustiti događaj, te bojkotirati rad ustanova i pojedinaca koji ruše integritet novinarske profesije, medijske  slobode i druge vrijednosti demokratskih društava, navode iz Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

Kopirati
Drag cursor here to close