Završeno ročište

Odluka o određivanju pritvora Debevcu i Mehmedagiću u četvrtak

Sudac Branko Perić će naknadno priopćiti odluku do sutra u 15 sati.
Vijesti / Flash | 20. 12. 2023. u 21:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Avaz.ba / Odluka o određivanju pritvora Debevcu i Mehmedagiću u četvrtak

U Sudu BiH je završeno ročište za određivanje pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici.

Sudac Branko Perić će naknadno priopćiti odluku do sutra u 15 sati.

Odvjetnici nisi htjeli davati komentar nakon ročišta.

Obrane su zatražile da se odbije prijedlog za pritvor, a braniteljica Debevca Tatjana Savić je predložila da se eventualno izreknu mjere zabrane, prenosi Avaz.

Šokantne informacije

Na ročištu tužiteljica Bojana Jolović iznijela je mnoge šokantne informacije o tome kako se Debevec ponašao prilikom uhićenja. Naime, Jolović je kazala da je Debevec prilikom uhićenja pružao otpor, kako je rekla ne fizički, nego s pozicije sile i moći.

''Rekao je policajcu SIPA-e 'ja ću se iz ovoga izvući a ti vidi šta ćeš''', rekla je tužiteljica nakon čega je Debevec opet eksplodirao.

''Emotivan sam. Ovo nije točno. Konsterniran sam. Ja to nikada nisam izgovorio'', rekao je Debevec.

Nije dozvolio zakoniti pretres

Na to je sudac Branko Perić izrekao posljednje upozorenje Debevcu rekavši mu da će ga odstraniti iz sudnice ako se to još jednom ponovi.

Debevec je opet dobacio da bi on volio da ga odstrane iz sudnice.

Tužiteljica Jolović je rekla da to nisu njene riječi, nego da je to policijska zabilješka.

''Kada je uhićen, omogućeno mu je da obavi razgovor sabraniteljicom Vasvijom Vidović. Dok je braniteljica obavljala razgovor, moram reći da prvoosumnjičeni nije dozvolio zakoniti pretres prilikom uhićenje, odnosno da mu se oduzme torba koja je sve vrijeme bila kod njega. Kod njega u rukama je bila njegova torba a torba braniteljice Vidović je bila na stolu. Odjednom se pojavio treći telefon jer su mu dva oduzeta prilikom uhićenja i pretresa i taj treći telefon je ubacio u torbu braniteljice Vasvije Vidović. Ako ima toliku hrabrost da u službenim prostorijama SIPA-e to radi, onda zamislite šta se događa kada je na slobodi''.

Veliki broj svjedoka

Potom je tužiteljica govorila o utjecaju na svjedoke, navodeći primjer službenika OSA-e.

''Predsjednik Suda je zahtijevao da mu prijavi osobe i vozila koja dolaze kod mene u Tužiteljstvo. Mehmedagić ne može znati tko, kada i gdje ulazi a da mu predsjednik Suda to ne daje i ne kaže''.

Tužiteljica je potom kazala da će u naredna dva mjeseca morati saslušati veliki broj svjedoka.

''Nekoliko svjedoka koje sam saslušala bili su vidno uplašeni jer treba imati u vidu činjenicu da su osumnjičeni od 2016. godine na najvišim pozicijama u državi. Navest ću još jedan primjer utjecaja na svjedoke. Svjedok koji je saslušan tog dana i dok je osumnjičeni u drugim prostorijama, on se interesira da li je taj svjedok bio, što je bio, šta je radio. Ja u ovakvom stanju ne mogu saslušati svjedoke bez straha, ljudi su uplašeni, radi se o zaposlenicima OSA-e a i svjedok iz Tužiteljstva je bio uplašen. Nevjerojatna je činjenica da je krije treći telefon, ja vjerujem da ću iz tog telefona dobiti veliki broj informacija i svjedoka'', rekla je Jolović.

Nakon tvrdnji tužiteljice Bojane Jolović da se u karijeri nije susretala s ovakvim pritiscima i iznošenja šokantnih detalja, riječ je uzela braniteljica prvooptuženog Ranka Debevca, Tatjana Savić.

"Eksploatiranje uhićenja"

Ona je kazala da se u BiH karijere suca završavaju tužiteljskim odlukama o pokretanju istrage.

Savić tvrdi da njenog branjenika Debevca nisu obavijestili zašto je uhićen, nego da su mu samo pročitali član Zakona gdje se navodi o kojem krivičnom djelu je riječ.

Izvršna vlast, mišljenja je Savić, počela je da eksploatira uhićenje jer, kako kaže, VSTV je već smijenio Debevca s mjesta predsjednika.

Navela je da su potrebni dokazi da su sporni nalozi o prisluškivanju sudaca uništeni, što je i predmet istrage, a tek onda da ih je on uništio.

Nakon toga ona se i osvrnula na tvrdnje tužiteljice da je Debevec prijetio uposleniku SIPA-e, gdje je kazala da ne zna o čemu je riječ, ali da to nije razlog za određivanje pritvora.

"Negirao navode"

Mišljenja je da više telefona ne znači prikrivanje kontakata, aludirajući na činjenicu da je Vasvija Vidović pokušala iznijeti njegov telefon iz prostorija SIPA-e.

Nakon toga, riječ je uzeo sada već smijenjeni predsjednik Suda Ranko Debevec, koji je negirao sve navode, a posebno da je sporne radnje radio u dogovoru s drugooptuženim Osmanom Mehmedagićem Osmicom.

Čak je spomenuo i ime svjedoka Tužiteljstva Mišu Kerletu, za kojeg tvrdi da ga nikad nije vidio, niti da ga je ikada kontaktirao telefonom.

O spornim uništenim spisima, on je kazao "da se njih konkretno ne sjeća, ali da je vjerojatno bila njegova procjena za odobravanje naloga i da je to potrebno za sigurnost države".

Sudac Branko Perić ga je pitao "da li ima predstavu kako su nestali sporni spisi", na šta je on odgovorio da otprilike ima, ali da to ne može sada iznositi, no da je sve u skladu sa zakonom.

Debevec je kazao i da ne zna da li su zapravo nestali jer ih je izdao između 600 i 700, te u više navrata ponovio da li on treba odgovarati zbog "samo" tri. Kazao je da ne želi inkriminirati oni koji su njega inkriminirali.

Dodao je da nije njegov posao da ih čuva i da je u prostoriju gdje se oni nalaze za vrijeme svog mandata ušao samo jednom ili dva puta.

Kopirati
Drag cursor here to close