''Predmeti u ladicama''

Odbačena tužba grupe ''Pravda za Davida'' protiv banjalučke tužiteljice

Kaznena prijava protiv policajaca banjalučke Policijske uprave podnesena je zbog događanja u prosincu 2018. godine, kada je policija tjerala građane sa trga i uhitila aktiviste neformalne grupe ''Pravda za Davida''.
Vijesti / Flash | 07. 03. 2022. u 17:55 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) odbacio je pritužbu Ozrena Perduva, aktiviste iz Banjaluke, koju je podnio na rad Gordane Mijatović, tužiteljice Okružnog javnog tužiteljstva (OJT) Banjaluka. Perduv je pritužbu podnio zbog dvogodišnjeg nepostupanja Tužiteljstva po kaznenoj prijavi protiv banjalučkih policajaca.

Rad tužitelja se čak i ''pohvaljuje''

Kaznena prijava protiv policajaca banjalučke Policijske uprave podnesena je zbog događanja u prosincu 2018. godine, kada je policija tjerala građane sa trga i uhitila aktiviste neformalne grupe ''Pravda za Davida''. Prijava je podnesena 8. siječnja 2020. godine, a zbog nepostupanja po kaznenoj prijavi, Ozren Perduv je 26. svibnja 2021. podnio prijavu Uredu disciplinskog tužitelja. U veljači ove godine Ured je odlučio da nema razloga za disciplinsko kažnjavanje tužiteljice Gordane Mijatović.

''Pritužba Ozrena Perduva odbačena je iz razloga što nema dokaza o počinjenom disciplinskom prekršaju. Naime, u tijeku istrage utvrđeno je da predmet nije bio obuhvaćen planom rješavanja postupajućeg tužitelja u razdoblju od 2020. do 2022. godine i da je, pored naprijed navedenog, postupajući tužitelj kontinuirano poduzimao istražne radnje te da nije bilo značajnijeg razdoblja nepostupanja u predmetu'', odgovorili su iz Ureda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ozren Perduv je rekao da je šokiran činjenicom da disciplinski tužitelj nije vidio ništa sporno u tome da ni nakon dvije godine nema nikakve tužiteljske odluke u tom predmetu. Apsurdno je, kazao je Perduv, da se rad predmetnog tužitelja čak i pohvaljuje.

Predmeti u ladicama

''Da stvar bude gora, ovo nije jedini predmet koji ovako prolazi. Kod iste tužiteljce je zaveden predmet protiv policajaca zbog događaja od 7. srpnja 2020. godine, kada je nas desetero lišeno slobode jer smo pokušali da održimo konferenciju za medije na centralnom banjalučkom trgu. Prošlo je više od godinu i pol dana. Takođe nema tužiteljske odluke. Umjesto da državi bude u interesu da čim prije utvrdi da li je policija zaista počinila neko kazneno djelo, oni predmete drže u ladicama'', rekao je Perduv za BIRN BiH.

Perduv je kazao i da se na ovakav način građanima Bosne i Hercegovine šalje jako loša poruka. U Banjaluci je krajem prosinca 2018. održan veliki skup građana koji su tražili da budu procesuirane osobe koje su ubile Davida Dragičevića. Nakon tog skupa policija je, u Banjaluci, privela veći broj građana.

David Dragičević pronađen je mrtav u ožujku 2018. godine na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke. Njegovu smrt OJT je okarakterizirao kao ubojstvo, ali istraga koju je provodilo to tužiteljsto nije dala nikakve rezultate. Istragu je, u travnjuprošle godine, preuzelo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, ali ni ta istraga za sada nije dovela do imena ubica dvadesetjednogodišnjeg Banjalučanina, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close