Spomen ploča

Odana počast Širokobriježanima koji su izgubili živote u raketiranju JNA

Spomen-ploču svečano su otkrili Miro Kraljević i članovi obitelji žrtava nakon čega je održana kratka molitva i blagoslov spomen-obilježja.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2022. u 12:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja 30. obljetnice raketiranja Širokog Brijega u četvrtak je svečano otkrivena spomen-ploča kojom je odana počast i u trajnom sjećanju sačuvana žrtva na šestero Širokobriježana koji su tada izgubili živote.

Program je započeo svetom misom zadušnicom za žrtve u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a nastavio se kod spomen-obilježja, priopćio je Grad Široki Brijeg na svojim internetskim stranicama.

Prigodnim riječima prisutnima su se obratili širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić.

Spomen-ploču svečano su otkrili Miro Kraljević i članovi obitelji žrtava nakon čega je održana kratka molitva i blagoslov spomen-obilježja.

Položen je zajednički vijenac, a svijeće su zapalili članovi obitelji, predstavnici Grada Širokog Brijega, Županije Zapadnohercegovačke, udruga branitelja Domovinskog rata, kao i mnogobrojni građani.

Podsjetimo, u ranim jutarnjim satima 7. travnja 1992., dva zrakoplova JNA, koja su uzletjela iz Podgorice, nadletjela su Široki Brijeg i raketama zrak-zemlja i kazetnim bombama zasuli civilne ciljeve u užem dijelu Širokog Brijega.

U naselju Njivice (Ulica Nikole Šubića Zrinskog), pred svojim obiteljskim domovima, živote je izgubili šest nevinih žrtava, a njihova imena su: Veselko Topić (1940.), Bože Soldo (1953.), Jozo Hrkać (1968.), Rajko Hrkać (1968.), Mladen Hrkać (1972.), Josip Hrkać (1978.).

Inicijativni odbor za izgradnju spomen-ploče činila je grupa mještana iz naselja Njivice skupa s odborom za branitelje Gradskog vijeća Široki Brijeg. Radove na izgradnji spomen-obilježja obavili su članovi inicijativnog odbora uz potporu širokobrijeških javnih poduzeća.

Troškove izgradnje spomen obilježja preuzeo je Grad Široki Brijeg i Županija Zapadnohercegovačka.

Kopirati
Drag cursor here to close