SDA

Inicijativa za rezervni sastav policije i u Federaciji BiH

Istovremeno je zatraženo da se službeno pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezvernog sastava policije.
Vijesti / Flash | 19. 04. 2019. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije zatražila je od svojih kadrova u svim nadležnim institucijama i tijelima da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima u skladu sa trenutno važećim standardima.

Istovremeno je zatraženo da se službeno pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezvernog sastava policije.

“S obzirom da su se MUP RS i Narodna skupština RS oglušile na upozorenja i apele domaćih i dijela međunarodnih dužnosnika, te utvrdile nacrt zakona kojima će rezverni sastav policije biti uveden u RS, ovakav odgovor smatramo nužnim i jedino ispravnim, kako se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima”, ističu iz SDA.

Očekuju od ostalih političkih stranaka u FBiH da se pridruže i podrže ovu inicijativu.

SDA će, takođe, kako ističu, poduzeti sve zakonske mogućnosti da se iz novog zakona u RS ukloni odredba o tzv. legendiranju, koja bi omogućila izdavanje bh. dokumenata za navodno izvođenje policijskih akcija.

“Takva odredba protivna je važećim zakonima i policijskim standarima, a njome bi se omogućile brojne zloupotrebe i narušila bezbjednost”, smatraju u SDA.

Za utorak, 23.travnja, već je sazvana vanredna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine povodom najave iz RS da će formirati rezervni sastava policije. Na ovoj sjednici trebala bi biti donesena konačna odluka o tome da i FBiH počne proces formiranja rezervnog sastava federalne policije.

Kopirati
Drag cursor here to close